В Ужгородській міськраді представили напрацювання студентки із Дармштадта для потенційного проекту щодо поводження з твердими побутовими відходами

Опубліковано: Червень 24, 2019

В Ужгородській міськраді представили напрацювання студентки із Дармштадта для потенційного проекту щодо поводження з твердими побутовими відходами

Робочу зустріч із представниками німецького міста-побратима Ужгорода – Дармштадта провели сьогодні в Ужгородській міській раді щодо реалізації в нашому місті у рамках програми «Партнерські проекти для сталого місцевого розвитку» (NAKOPA) проекту «На шляху до сталого управління твердими побутовими відходами у місті Ужгород».

Проект має на меті покращення загальноміської стратегії поводження з твердими побутовими відходами та запровадження сортування сміття. Він передбачає облаштування підземних пунктів селективного збору побутового сміття в історичній частині Ужгорода, розробку концептуально нових підходів до поводження з відходами, проведення інформаційної кампанії для населення, зокрема школярів щодо важливості сортування сміття тощо.

Представники структурних підрозділів міськради та громадських організацій сьогодні заслухали презентацію з магістерської роботи Юлії Мор – студентки Вищої школи Дармштадта за спеціальністю інженерія навколишнього середовища. Це дослідження – основа концепції проекту для Ужгорода, на який є сподівання отримати фінансування за програмою NAKOPA. Проаналізовано склад відходів, поточні та майбутні демографічну та економічну ситуацію в Ужгороді, Ужгородському та Перечинському районах, скільки було і прогнозується населення, скільки продукується відходів на одну людину, якою має бути тарифна політика. Зроблено СВОТ-аналіз сильних і слабких сторін поводження з твердими побутовими відходами, шансів та ризиків на майбутнє. Відзначалося, що значну частину відходів складає органіка, чимало і цінної сировини, яку можна переробляти. Виклики, які потрібно долати: ментальне ставлення людей, нове місце для звалища, яке б облаштовувалося за вимогами Європейського Союзу, запровадження сортування сміття вдома, зменшення частки органіки, пошук подальших інвестицій, бо лише з NAKOPA всіх проблем не вирішити.

Директор ТОВ «АВЕ Ужгород» Наталія Якубик подякувала Юлії Мор за ґрунтовне дослідження, додатково відзначила також, що серед викликів – те, що на Закарпатті немає жодного підприємства з переробки, діючі тарифи постійно низькі, а люди не готові платити більше.

Заступник начальника управління міжнародного співробітництва та інновацій Дмитро Мірошніков наголосив, що паралельно ведуться перемовини з іншими містами-побратимами, вивчаються можливості залучення коштів інших програм міжнародної технічної допомоги.