Медики з Дніпра переймають досвід ужгородської хоспісної бригади

Опубліковано: Червень 26, 2019

Медики з Дніпра переймають досвід ужгородської хоспісної бригади

В.о. генерального директора комунального закладу «Дніпровська міська лікарня №15» Дніпровської міської ради Ольга Марченко та завідувачка виїзної бригади хоспісної допомоги Світлана Сушко цими днями в Ужгороді вивчають досвід роботи нашої виїзної бригади паліативної допомоги «Хоспіс вдома», сімейних амбулаторій і загалом ужгородської міської системи охорони здоров’я та її реформування.
Сьогодні на зустрічі з міським головою Богданом Андріївим розповіли, що напередодні побували на виїздах до 7 підопічних ужгородської бригади паліативної допомоги. «Я вражена, яких людей ви підібрали, з яким навантаженням вони працюють і яку підтримку ви їм надали, які ліки вони дають пацієнтам, – сказала Ольга Марченко. – Це не просто фахівці, а й дуже чуйні люди, відчувалося, що пацієнти їх добре знають, дякували, наприклад, що привезли протипролежневий матрац. На наш погляд, у бригаді ще дуже потрібен хірург, бо доводиться обробляти жахливі ураження. Але за 2,5 роки ваша бригада має чудові напрацювання, це величезна заслуга керівника Ужгородського міського центру первинної медико-соціальної допомоги Тетяни Козак».
У Дніпрі виїзну хоспісну бригаду створили близько місяця тому, на відміну від нашої, до її складу не включено психолога, духівника, диспетчера та соціального працівника – таких фахівців планують задіяти лише в стаціонарному центрі паліативної допомоги, для створення якого проводиться реконструкція приміщення. Заклад буде розрахований на 46 ліжок, крім сучасного устаткування, там передбачено і конференц-зал для проведення міжрегіональних навчальних курсів.
Лікарні у Дніпрі тільки проходять, як вимагає реформа системи охорони здоров’я, перетворення в некомерційні комунальні підприємства, налагоджується комп’ютерне і програмне забезпечення, а в Ужгороді це вже зроблено. Богдан Євстафійович розповів про кроки, зроблені впродовж останніх трьох років, щоб суттєво змінити якість медичного обслуговування – вперше за десятки років зроблено ремонти в усіх відділеннях міських дитячої лікарні та майже в усіх – центральної міської клінічної лікарні, у сімейних амбулаторіях, закуплено чимало обладнання, комп’ютеризовано робочі місця всіх лікарів «первинки». 
Під час зустрічі з начальником управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василем Решетарем обговорили, як планують конкурувати з приватними медичними закладами, як краще забезпечувати сімейні амбулаторії, яка загалом у місті-мільйоннику Дніпрі мережа медичних закладів різного рівня допомоги тощо.
Гості разом із директором Ужгородського міського центру первинної медико-соціальної допомоги Тетяною Козак ознайомилися і з роботою наших сімейних амбулаторій, подальшими планами якісних змін в охороні здоров’я обласного центру Закарпаття.