Автоматизовану бібліотечну інформаційну систему Koha презентували напередодні в Ужгородській публічній бібліотеці

Опубліковано: Грудень 16, 2021

Автоматизовану бібліотечну інформаційну систему Koha презентували напередодні в Ужгородській публічній бібліотеці

Участь у презентації взяли заступник міського голови Василь Гомонай, начальниця управління у справах культури, молоді та спорту міськради Ольга Василиндра, її заступниця Мар’яна Чегіль, начальник управління комп’ютерного та програмного забезпечення міськради Микола Урста.

Як зазначила директорка бібліотеки Людмила Ленарт, це виводить роботу книгозбірень на новий рівень, адже нововведення дасть змогу автоматизувати основні процеси діяльності. Додала, що система Koha забезпечує, наприклад:
– каталогізацію та створення електронного каталогу;
– створення бази даних користувачів бібліотеки;
– видачу / повернення книжок;
– ведення обліку книжкового фонду;
– формування поточних та річних звітів тощо.
Людмила Ленарт подякувала міській владі за сприяння в автоматизації роботи бібліотек, розповіла, що зараз бібліотекарі працюють над наповненням бази електронного каталогу та створенням електронної бази користувачів.
Заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай пригадав, як, працюючи над кандидатською дисертацією у Братиславі, послуговувався схожою системою, замовляв потрібну книгу через інтернет на конкретний день та годину. Додав, що надання якісних прогресивних послуг читачам давно було на часі, похвалив працівниць книгозбірень за любов до своєї роботи, запевнив і в подальшій підтримці з боку міської влади.
Автоматизація бібліотек потребує відповідної програмної підтримки, у цьому допомогло управління програмного та комп’ютерного забезпечення Ужгородської міської ради. Начальник цього структурного підрозділу Микола Урста розповів, як працювали над впровадженням системи.
Як зазначалося на презентації, у впровадженні автоматизованої системи є багато переваг не лише для бібліотечних працівників, а й користувачів. Адже для них відкривається онлайн-доступ до електронного каталогу, де можна переглянути всі найновіші та найактуальніші книги міських бібліотек із фотографіями та анотаціями, подивитися, чи є в наявності ті чи інші книги та в якій бібліотеці вони знаходяться.
До послуг читачів також електронний формуляр, який дасть змогу зарезервувати книги, переглянути свою історію пошуків, історію видач, створювати власні списки читання, резервувати та надавати свої пропозиції на придбання книг, надсилати повідомлення та давати запит на продовження часу користування книгою. Щоб створити електронний формуляр, необхідно звернутися до однієї з книгозбірень комунального закладу «Ужгородська публічна бібліотека».
Зайти на електронний каталог можна через сайт КЗ «Ужгородська публічна бібліотека» https://city-library.uz.ua/ або за посиланням https://lib.itc.gov.ua/ .