Боротьба з туберкульозом: протиепідемічні заходи в Ужгороді

Опубліковано: Березень 20, 2024

Боротьба з туберкульозом: протиепідемічні заходи в Ужгороді

24 березня – Всесвітній день боротьби із туберкульозом. Всесвітня організація охорони здоров’я проголосила туберкульоз глобальною небезпекою – наразі ця хвороба є однією з головних загроз для здоров’я людства серед інфекційних хвороб й не ліквідована в жодній країні.

За минулий рік в Україні туберкульоз діагностували у майже 20 тисяч осіб, зокрема у 835 дітей, інформує Центр громадського здоров’я України.

В Ужгороді, як повідомляє управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міської ради, на обліку у міських фтизіатрів 128 дорослих активних хворих на туберкульоз, із них 84 із вперше виявленим туберкульозом, і 94 дітей, які були у контакті із хворими на туберкульоз і проходять превентивне лікування, а також 4 підлітки та 1 дитина, які захворіли у 2023 році. За минулий рік померло від туберкульозу 10 осіб.

Для поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу у місті розробили та прийняли на сесії міської ради цільову програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2023-2026 роки. У 2023 році на програму виділили 1 млн 110 тис. грн. Міська дитяча клінічна лікарня закупила на 106 69,25 грн медикаментів для дітей та підлітків. Для дорослих хворих виписали 554 рецепти для безкоштовного отримання медикаментів при амбулаторному лікуванні на 500 тис. грн.

Також працівники Ужгородської філії ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провели низку комунікаційних заходів щодо важливості профілактики туберкульозу.

Разом із тим, в управлінні зауважують, що показник охоплення населення флюорографічними оглядами зменшився. У 2023 році провели профілактичні флюорографічні обстеження 14953 особам, під час яких туберкульоз виявили у 23 людей, тоді як у 2022-ому провели 19483 таких обстежень.

Фахівці наголошують: туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків.