Брифінг щодо формування підрозділів територіальної оборони відбувся в Ужгородській міськраді

Опубліковано: Лютий 01, 2022

Брифінг щодо формування підрозділів територіальної оборони відбувся в Ужгородській міськраді
Про формування підрозділів територіальної оборони в районі відповідальності Ужгородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки розповіли сьогодні у міськраді під час брифінгу. Участь у ньому взяли міський голова Богдан Андріїів, начальник Ужгородського районного центру комплектування та соціальної підтримки полковник Ігор Тищук, командир 68 окремого батальйону тероборони 101 бригади майор Олександр Чуйко, командир Ужгородського окремого батальйону тероборони майор Олександр Шаповал, начальник відділення забезпечення Ужгородського РТЦК та СП майор Сергій Ланецкий, інструктор 68 окремого батальйону тероборони 101 бригади штаб-сержант Богдан Пилипів.
Як зазначив міський голова Богдан Андріїв, 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву». Важливе місце у формуванні підрозділів територіальної оборони займають органи місцевої влади. За словами Богдана Євстафійовича, у серпні минулого року на сесії Ужгородської міської ради прийняли Програму організації та забезпечення підрозділів територіальної оборони на 2022-2024 роки, зараз працюють над її фінансовим забезпеченням.
Про умови комплектування батальйону територіальної оборони міста та стан його укомплектованості розповів начальник Ужгородського районного центру комплектування та соціальної підтримки полковник Ігор Тищук.
Постійна чисельність Сил тероборони, за словами Ігоря Михайловича, у мирний час становитиме 10 тисяч осіб, в особливий період – понад 130 тисяч за рахунок резерву. Створюється 25 бригад (по одній в кожній області та Києві), які об’єднують понад 150 батальйонів (один на район + обласний центр). Також закон дозволяє створити окремі бригади у містах з населенням понад 900 тис. осіб. Виходячи з цього, на Закарпатті створено 101 бригаду тероборони у складі 7 окремих батальйонів, 2 з яких формуються Ужгородським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки і будуть розміщені на території району та міста Ужгорода.
Наразі підрозділи територіальної оборони у зоні відповідальності Ужгородського РТЦК та СП укомплектовані на 45%, до середини лютого мають вийти на 70% укомплектованості штатним особовим складом.
Ужгородський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки здійснює набір громадян на військову службу за контрактом до підрозділів територіальної оборони. Приймають заяви від чоловіків та жінок віком від 18 до 57 років (за 3 роки до граничного віку перебування на службі, адже контракт укладається на три роки). Ігор Тищук додав, що контрактникам гарантується соціальний захист: заробітна плата від 11 тисяч гривень, до того ж, будь-який громадянин, який підписує контракт під час особливого періоду, матиме збережену зарплатню за основним місцем роботи. Крім того, військовослужбовцям тероборони надають безоплатну кваліфіковану меддопомогу та пільгове санаторно-курортне лікування. Нагадав, що Ужгородська міська рада виплачує ще й 10 000 грн одноразової грошової допомоги містянам, які заключили перший контракт на військову службу за контрактом.
За детальною інформацією щодо служби за контрактом можна звертатися до Ужгородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за адресою: м. Ужгород, вул. Олександра Бородіна 22/2/ або ж за номерами телефонів (0312) 67-20-66 та 0 (50) 912 45 36.
Ідея територіальної оборони – координація армії та громади. Це, значною мірою, спосіб запобігти зовнішній агресії: ворог знатиме, що в нього немає переваг раптового вторгнення. Фактично сили територіальної оборони – легка піхота, покликана допомагати Збройним Силам України обороняти територію та населення, державний кордон, критично важливі об'єкти інфраструктури, протистояти диверсіям агресора тощо.