Чергове засідання виконкому: в Ужгороді планується придбання соціального житла для дитячих будинків сімейного типу

Опубліковано: Липень 24, 2019

Чергове засідання виконкому: в Ужгороді планується придбання соціального житла для дитячих будинків сімейного типу

Програму «Ужгород – місто, доступне для всіх» на 2020–2024 роки погодили на сьогоднішньому засіданні виконкому Ужгородської міської ради.

Програму підготовлено департаментом працi та соцiального захисту населення Ужгородської мiської ради спільно з міським комітетом із забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, департаментом міського господарства, управлінням містобудування та архітектури, управлінням державного архітектурно-будівельного контролю, громадськими організаціями міста. На її реалізацію передбачено протягом 2020-2024 років загалом 5 мільйонів гривень.

На виконання Програми заплановано підготувати загальний звіт про стан об’єктів міської інфраструктури щодо безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, розробити, оприлюднити для публічного доступу та постійно оновлювати інтерактивну карту «Ужгород – місто, доступне для всіх», провести облаштування будівель, тротуарів з'їздами, пониженням бордюрів, нанести візуальну і тактильну розмітку та багато іншого. Згодом Програму винесуть також на розгляд сесійного засідання депутатів міськради.

Також члени виконкому підтримали Положення про плату за навчання у комунальних мистецьких школах Ужгорода. Відповідно до рішення, оплата за навчання грі на фортепіано, гітарі, бандурі, струнно-смичкових, духових та ударних інструментах, вокалу, на відділеннях хореографії, театрального та образотворчого мистецтва складатиме 250 грн, на домрі, баяні, акордеоні, мандоліні – 200 грн. У Положенні визначено, які діти повністю або частково (50%) звільняються від оплати. Попереднє рішення з цього питання втратило чинність.

На засіданні затвердили і Положення «Про проведення конкурсу молодіжних ініціатив». Це Положення встановлює процедуру організації та проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів місцевого бюджету та проведення моніторингу виконання програм (проектів, заходів), визнаних переможцями конкурсу. Відповідно до Положення, конкурсні пропозиції можуть подаватися інститутами громадянського суспільства, зареєстрованими в установленому порядку не пізніше ніж за шість місяців до оголошення проведення конкурсу. Документом також регламентовано, що повинна містити конкурсна пропозиція, етапи визначення і рейтинг конкурсних пропозицій тощо.

Крім того, члени виконкому погодили Програму розвитку житлового фонду соціального призначення та житлових об'єктів, які використовуються для забезпечення діяльності дитячих будинків сімейного типу в Ужгороді на 2019 – 2022 роки. Програма передбачає об’єднання зусиль органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій щодо захисту прав дітей, зокрема, в частині забезпечення реалізації прав дитини на сімейне виховання. Планується придбання соціального житла та житлових об'єктів, які будуть використовуватись для забезпечення діяльності дитячих будинків сімейного типу, при потребі – оплата комунальних послуг, облаштування житла необхідним обладнанням, облаштування територій тощо. Загалом на Програму передбачено понад 20 млн. грн., на цей рік із державного бюджету – 4 млн. грн. із міського – понад 1,9 млн.грн.

Іншим рішенням на засіданні виконкому Ужгородської міськради внесли зміни до складу конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на міських автобусних маршрутах загального користування, затвердженого рішенням виконкому 23.08.2017 № 265. Зокрема: виведено зі складу комітету Марканича В. і введено С. Кейса – заступника начальника управління – начальника відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті управління Укртрансбезпеки у Закарпатській області (за згодою).

На засіданні також погодили встановлення тарифу на перевезення одного пасажира автобусами міського сполучення, що працюють у звичайному режимі руху, у розмірі 7 гривень. Для учнів закладів загальної середньої освіти міста вартість проїзду в автобусах міського сполучення, що працюють у звичайному режимі руху, становитиме 5 грн за одну поїздку у період навчання, з 1 вересня до 31 травня. Новий тариф діятиме з 1 серпня цього року.

Під час обговорення питання начальник управління економічного розвитку міста Ужгородської міськради Павло Логвінов наголосив, що розрахунки різних перевізників вказували на необхідність встановлення тарифу більше 7 гривень, однак відповідна комісія запропонувала переглянути рівень рентабельності і тариф у 7 гривень винести на розгляд виконавчого комітету. Закарпатське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України погодило відповідність проекту рішення діючій нормативній базі.

Голова Асоціації пасажирських перевізників Ужгорода Олексій Куля розповів, що підприємці ще рік тому просили переглянути тариф, однак рішення не приймалося. І взагалі такі рішення за останні багато років ніколи не приймалися вчасно, тоді, коли це було економічно доцільно. Щодо компенсацій за перевезення пільговиків, зазначив: міський бюджет боргує лише їхньому підприємству більше 7 мільйонів гривень, щодо 5,2 мільйонів боргу понад півроку тому звернулися до суду. За словами Олексія Кулі, у такому жалюгідному стані, як зараз, перевезення в місті ще не були. Підприємці мають намір в оновлену Верховну Раду подавати пропозиції , щоб рішення про тарифи не регулювалося на місцевому рівні.

Директор комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт» Віталій Готра зазначив, що підприємство теж працює зі збитками. У багатьох інших містах, зокрема, де працюють такі великі автобуси як в Ужгороді на маршрутах №№18,20, на перевезення тарифу менше 7 гривень немає. Скажімо, у сусідньому Львові – денний тариф 7 грн., нічний – 12 і його хочуть вже переглядати.

Іншим рішенням члени виконкому Ужгородської міськради надали одинадцятьом громадянам дозволи на посвідчення угод про вчинення правочинів від імені дітей щодо майна, право власності або право користування яким мають діти. Також погодили надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, хлопчику, якого батьки відмовилися забрати з Ужгородського міського пологового будинку, про що складено акт закладу охорони здоров'я та органу внутрішніх справ України. Служба у справах дітей повинна вжити заходів щодо подальшого влаштування дитини. Двом дітям із Донецька надали статуси дітей, які постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та зазнали психологічного насильства.

Крім того, погодили влаштування до Обласного будинку дитини у Сваляві хлопчика на повне державне утримання, як дитину, позбавлену батьківського піклування, що підтверджується актом закладу охорони здоров'я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я.

Іншим рішенням визначили місце проживання дитини разом із матір’ю. Ужгородці дозволили провести реєстрацію місця проживання малолітньої доньки без згоди батька дитини.

На засіданні також погодили прийняття на квартирний облік шістьох ужгородців, внесли зміни до списків черговості щодо двох містян (зокрема, учасника бойових дій), двох зняли з обліку.

Затвердили і рішення житлової комісії Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області про прийняття на квартирний облік трьох громадян.

Члени виконкому підтримали надання соціального житлового приміщення особам із числа дітей, позбавлених батьківського піклування, які зареєстровані в Ужгородському міському територіальному центрі соціального обслуговування та перебувають на соціальному квартирному обліку. Зокрема, будинок із двох кімнат житловою площею 38 кв.м, загальною площею 110,80 кв.м у спільне користування двом ужгородцям 1998-го та 2000-го р. н., а також однокімнатну квартиру житловою площею 19,30 кв. м, загальною площею 52 кв. м громадянці 1997 р. н. Мають бути укладені договори найму соціального житла строком на три місяці за умови автоматичного поновлення дії договору на тих самих умовах після закінчення строку його чинності у випадку належного використання житла і встановлено щомісячну плату за найм соціального житла у сумі одна гривня. Утримання будинку (квартири), прибудинкової території та оплату комунальних послуг наймачі соціального житла здійснюють в установленому законодавством порядку.

Одній особі на засіданні виконкому надали дозвіл на 5 днів для проведення робіт із порушення цілісності об’єктів благоустрою. Зокрема, для облаштування водопостачання та каналізації до житлового будинку на вул. Капушанській, 135а. Двом іншим – відмовили. Рішенням визначено, як мають проводитися роботи, відповідальні за відновлення.

Іншими рішеннями підтримали укладення договорів найму житла трьом ужгородцям та десяти – приватизацію помешкань, понад десятку жителів міста – переоформлення гаражів, дозволи на встановлення збірно-розбірних гаражів.

На засіданні виконавчого комітету надали ужгородцям і паспорти відкритих літніх майданчиків для підприємницької діяльності на базі стаціонарних закладів ресторанного господарства терміном на один рік: на 8 посадкових місць на пр. Свободи, 31/18 (кафе «Fashion Flora») площею 12 м2 у центральній зоні; на 7 місць на вул. Корзо, 19 (кафе «Botanifique») площею 10 м2 у центральній зоні.

Також члени виконкому дозволили ужгородці провести комплексний благоустрій території, прилеглої до ресторану на Слов’янській набережній, 4 з улаштуванням автопарковки загального користування. Для цього жінка повинна розробити проектно-кошторисну документацію на проведення комплексного благоустрою території, погодити її з департаментом міського господарства, управлінням містобудування та архітектури, Управлінням патрульної поліції в Закарпатській області; отримати дозвіл на проведення робіт з порушення цілісності об’єктів благоустрою; після завершення робіт із комплексного благоустрою території передати департаменту міського господарства у комунальну власність та облікувати.