Делегація Ужгородської міської ради взяла участь у Днях України у Словаччині, що тривають у Кошице

Опубліковано: Вересень 28, 2022

Делегація Ужгородської міської ради взяла участь у Днях України у Словаччині, що тривають у Кошице

Восьмі Дні України у Словаччині, головним організатором яких є асоціація «Feman», тривають у Кошице 22-29 вересня.

Програма насичена – культурно-мистецькі та спортивні заходи, гастрономія, презентація міст та крос-прикордонні проєкти з Україною, а також «Словацько-український форум», традиційно орієнтований на співпрацю бізнесу і місцевої влади, розвиток туризму, економіку, співпрацю в галузі освіти, безпеку місцевого самоврядування та програми фінансової підтримки розвитку транскордонного співробітництва.

У відкритті форуму в центрі культури «Kulturpark» взяла участь і делегація Ужгородської міської ради – міський голова Богдан Андріїв, секретар міської ради Арсен Мелкумян, депутат міської ради Григорій Шевчук, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Вікторія Тарахонич, її заступниця Вікторія Білас.

У вітальному слові міський голова Богдан Андріїв, який є і головою Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, побажав успіхів форуму та подякував уряду Словаччини, всьому словацькому народові за допомогу Україні – військову, технічну, гуманітарну, за реабілітацію українських воїнів, прихисток українських громадян, які покинули свої домівки через війну. Особисту подяку висловив Генеральному консулу Словаччини в Ужгороді Паволу Панісу та раднику прем’єр-міністра Словаччини з питань транскордонного співробітництва з Україною Едуарду Бурашу.


Богдан Євстафійович відзначив, що учасники, які ще не мають досвіду співпраці з містами-побратимами, мають унікальну можливість під час Днів України у Словаччині набути його, адже є багато позитивних практик реалізації грантових проєктів. Ужгород також успішно реалізував спільні проєкти із містом-побратимом Кошице та іншими європейськими містами. Це обопільна вигода, громади в Україні долучаються співфінансуванням у розмірі 10%, але маємо результат – підкреслив міський голова Ужгорода. Подякував також виконавчому директору Закарпатського РВ АМУ Олегу Лукші за велику роботу у цьому напрямі, висловив переконання у подальшому успіху.

У складі української делегації – міські голови та представники територіальних громад із Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Луганської та Донецької областей.
«На нашій зустрічі розглядаються ключові питання щодо надання грантової допомоги, досвіду словацьких міст із різних питань діяльності місцевого самоврядування та громад. На цей форум запрошені навіть ті українські громади, які не мають поки що партнерів у Словаччині, і ми сподіваємося, що він сприятиме встановленню партнерства шляхом укладення спільних угод із словацькими колегами», – зазначив Олег Лукша. Олег Васильович від Закарпатського РВ АМУ вручив подяки за співпрацю та гуманітарну допомогу Україні виконавчому директору асоціації Feman, раднику прем’єр-міністра Словацької Республіки Едуарду Бурашу, генеральному директору Асоціації міст і муніципалітетів Словаччини Міхалу Каліняку та виконавчому секретарю Ротарі-клубу Кошице Андрію Баганичу.

Також представили діючі фінансові механізми словацько-української співпраці, представники муніципалітетів розповіли про досвід інтеграції українських біженців на місцевому рівні в Словаччині. Окремий блок зустрічі присвятили партнерській співпраці між словацькими та українськими містами.