Депутати затвердили Програму додаткових гарантій соціального захисту ужгородців на найближчі роки і внесли зміни до ряду міських програм

Опубліковано: Листопад 14, 2019

Депутати затвердили Програму додаткових гарантій соціального захисту ужгородців на найближчі роки і внесли зміни до ряду міських програм

Сьогоднішнє чергове засідання сесії Ужгородської міської ради розпочалося з привітань спортсменам. За вагомий особистий внесок у розвиток спорту, призові місця на чемпіонатах України, пропаганду здорового способу життя і високий професіоналізм міський голова Богдан Андріїв нагородив грамотами Ужгородської міської ради спортсменів відокремленого підрозділу Закарпатського представництва ГО «Федерація бодибілдингу України» Олександру Вакарову, Григорія Гуменюка, Івана Дуркота, Тібора Йолича, Олександра Кирилюка, Анну Прокопович, Христину Савчин, Ігоря Товта.

 

Перед початком розгляду питань порядку денного в сесійній залі виступив керівник Ужгородської місцевої прокуратури Дмитро Кириленко. Він поінформував про результати діяльності за 9 місяців цього року, навів статистичні показники стосовно вчинення й розкриття злочинів, зокрема щодо життя і здоров’я громадян, їхнього майна, захисту інтересів держави.

Після того депутати розглянули проєкт про доповнення переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації шляхом викупу у 2019 році, приміщенням на вулиці Керченській, 7. Міський голова підтримав мешканців і попросив депутатів залишити приміщення для потреб ОСББ. Депутати з цією пропозицією погодилися.

Далі на сесії підтримали вступ Ужгорода до Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація відкритих міст», внесли зміни до рішення XXVІІІ сесії міської ради VIІ скликання 11.10.18 № 1262 про Програму «Безпечне місто Ужгород на 2019–2022 роки»;  окремі, здебільшого технічні зміни до Програми підтримки управління патрульної поліції в Закарпатській області Департаменту патрульної поліції на 2018–2020 роки; до Програми «Молодь міста Ужгорода» на 2019–2021 роки; до одного з раніше ухвалених рішень «Про Орган з питань охорони культурної спадщини», рішення щодо літературної премії імені Петра Скунця.

Доповнено додаток до одного з попередніх рішень сесії міськради стосовно підтримки прибудинкових майданчиків за адресами: вулиця Олексія Маресьєва, 9 і вулиця Миколаї Божук, 6. Запланований обсяг видатків міського бюджету на 2019–2021 роки на ці майданчики – по 162 тисячі гривень. Детально – у додатках до рішень.

Для виконання грантового проєкту міжнародної технічної допомоги «Забезпечення громадської безпеки шляхом співпраці правоохоронних органів та використання передових систем відеоспостереження в Ужгороді та Сату-Маре» (Безпечні міста) у партнерстві з міською радою міста Сату Маре (Румунія) на сесії підтримано рішення виділити кошти для співфінансування в сумі 6 тисяч 65 євро, що становить 5,52% від загального бюджету проєкту.

Депутати затвердили Програму мобілізаційної підготовки міста Ужгорода на 2020 рік, а також Програму підтримки військовослужбовців військової служби за контрактом, які укладуть контракт у 2020 році, та членів їхніх сімей. Основною метою Програми підтримки військовиків, які працюватимуть за контрактом, є матеріально-фінансове заохочення громадян, що виявили бажання проходити військову службу за контрактом у Збройних силах України у 2020 році. Планується кожному надавати 10 тисяч гривень, загалом на Програму передбачено 1 мільйон гривень.

Затверджено на черговій сесії міськради і Програму убезпечення громадян шляхом виправлення засуджених та запобігання скоєнню ними повторних злочинів у місті Ужгороді на 2019–2021 роки.

Міські депутати затвердили Програму додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020–2022 роки. Її метою є надання адресної матеріальної допомоги та інших послуг громадянам, які потребують соціальної підтримки. На сьогодні в Ужгороді проживають понад 26 тисяч пенсіонерів, з них близько 20 тисяч – особи похилого віку; крім того, 6395 осіб з інвалідністю усіх категорій, з яких 486 дітей з інвалідністю, 372 особи з інвалідністю внаслідок війни, 18 осіб з інвалідністю без обох ніг, 86 осіб з інвалідністю І і ІІ групи з вадами зору; 57 осіб з інвалідністю – «чорнобильці»; а також 2446 ветеранів війни, 5349 ветеранів праці, 986 ветеранів військової служби і внутрішніх справ, 651 громадянин, постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи; 1610 осіб перебувають на обліку для отримання санаторно-курортних путівок, 214 осіб перебувають на обліку як одинокі малозабезпечені громадяни похилого віку, з них 145 осіб обслуговують удома. Ресурсне забезпечення міської цільової Програми додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020 рік становить понад 3,7 мільйона гривень. Усього витрат на виконання Програми – 12 мільйонів гривень.

Потім на сесії затвердили Програму відпочинку та оздоровлення дітей на 2020–2022 роки. На це передбачено загалом понад 6,5 мільйона гривень, з яких понад 5,1 мільйона гривень із міського бюджету, на 2020 рік – понад 1,5 мільйона гривень.

Ще затвердили на засіданні сесії Програму діяльності медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя» на 2020 рік. На обліку в цьому закладі перебуває 365 осіб з інвалідністю. 76 дітей отримують послуги у відділенні раннього втручання; 47 дітей із вадами розвитку становлять постійний контингент Центру, їм роблять психологічну і логопедичну корекцію; 22 молоді особи з проблемами інтелектуального розвитку відвідують групу соціальної реабілітації інвалідів та денної зайнятості; 19 дітей залучено до програми інтеграції (шкільна освіта в ліцеї «Лідер» – ЗОШ № 20, у ЗОШ № 8); 107 дітей непостійного контингенту проходять курсову реабілітацію в Центрі; 170 дітей задіяно в соціально-культурних програмах Центру. У Центрі працює 30 осіб. Медико-соціальний центр «Дорога життя» – єдиний заклад в Ужгороді, де проводиться медико-соціальна і психолого-педагогічна реабілітація осіб із вадами фізичного та розумового розвитку. На Програму передбачено на 2020 рік майже 3,2 мільйона гривень.

Депутати затвердили також:

Програму підтримки діяльності інститутів громадянського суспільства міста соціального спрямування на 2020 рік – на це передбачено 200 тисяч гривень;

Програму фінансування видатків на житлово-комунальні послуги почесним громадянам Ужгорода на 2020 рік – на неї заплановано 300 тисяч гривень;

Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування в місті Ужгороді на 2020 рік – її метою є відшкодування перевізникам за перевезення пільговиків на міських автобусних маршрутах загального користування, передбачено за Програмою 25 мільйонів гривень.

Підтримано і Програму розвитку земельних відносин та охорони земель у місті Ужгороді на 2020–2022 роки, ресурсне забезпечення цієї Програми становить 2,7 мільйона гривень, з них 1,6 мільйона гривень – на 2020 рік.

Міські депутати затвердили Програму утримання закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвитку в місті Ужгороді на 2020–2023 роки. Для цього медичним закладам заплановано виділити 110,7 мільйона гривень, із них на 2020 рік – 24 мільйони гривень.

Ще одним рішенням депутати підтримали прийняття коштів іншої субвенції з місцевого бюджету на надання послуг з охорони здоров’я населенню міста Чопа на 2019 рік на суму 1 мільйон гривень.

На засіданні внесено зміни до Програми зміцнення матеріально-технічної бази Міського центру первинної медико-санітарної допомоги на 2016–2020 роки. Управління охорони здоров’я звернулося з проханням щодо змін до бюджету міста Ужгорода на 2019 рік на загальну суму 232 тисячі гривень для підвищення рівня надання первинної медичної допомоги, придбання апарату для вакуумного лікування ран, кисневого концентратора тощо. На сесії виділили і кошти в сумі 67,7 тисячі гривень для придбання автоклава медичного.

Внесено зміни ще до низки міських програм, зокрема до Програми безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів у разі амбулаторного лікування пільгової категорії населення Ужгорода на 2019–2020 роки, затвердженої рішенням від 28.02.2019 № 1436. У новій редакції викладено додатки до рішення.

Є зміни й у додатку до рішення від 23.12.2015 № 48 «Про Програму підтримки обдарованої учнівської молоді та учнівського врядування міста Ужгорода на 2016–2020 роки» – збільшено на 50 тисяч гривень загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми на один рік, – до 250 тисяч гривень. До Програми включили можливість фінансування витрат на оплату проїзду дітей на всілякі освітньо-виховні заходи.

Іншим рішенням внесено зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища міста Ужгорода на 2018–2022 роки (від 16.11.17 № 853) – у новій редакції викладено додатки про ресурсне забезпечення цієї програми, перелік завдань, які вона має розв’язувати, результативні показники виконання її завдань.

На сесії доповнили річний план діяльності Ужгородської міськради і виконавчого комітету з підготовки проєктів регуляторних актів на 2019 рік. Планується додати проєкти змін до Положень: про надходження плати за тимчасове користування місцями комунальної власності для розташування рекламних засобів; про затвердження норм надання послуг із вивезення побутових відходів в Ужгороді; про залучення коштів фізичних і юридичних осіб на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Затверджено Програму підготовки до формування земельних ділянок та визначення їх як об’єктів цивільних прав на 2020–2022 роки. У додатках до Програми наведено перелік завдань для її виконання, ресурсне забезпечення і показники, за якими оцінюватиметься її реалізація.

Стосовно Програми підготовки до продажу земельних ділянок на 2018–2020 роки (від 13.12.2018 № 1333) – теж є зміни, оскільки її виконання потребує додаткових коштів.

Наступне рішення сесії міськради – внесення змін до комплексної Програми відновлення історичного центру Ужгорода на 2017–2020 роки.

Депутати підтримали і зміни до Програми капітального ремонту житлового фонду Ужгорода на 2018–2022 роки. У цьому проєкті в новій редакції викладено додатки, що стосуються переліку житлових будинків, внесених до плану проведення капремонту на 2019 рік (першочергові заходи Програми).

Для впровадження енергоефективних заходів і зменшення споживання електроенергії в комунальній сфері міста в рамках реалізації Програми револьверного фінансування «Енергозбереження» міжнародної Північної Екологічної Фінансової корпорації (НЕФКО) депутати підтримали внесення змін до Програми реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення міста Ужгорода на 2017–2020 роки. Виконання програми передбачено у 2020 році. Зміни до Програми стосуються й капітального ремонту зовнішнього освітлення на вулиці Українській і внутрішньоквартальних територій на вулицях Канальній та Івана Айвазовського.

До Програми капітального ремонту житлового фонду в Ужгороді на 2018–2022 роки також є зміни. Додано будинки, де будуть капремонти покрівель, водопровідно-каналізаційної мережі тощо. Зміни, відповідно, внесено і в додатки, що стосуються переліку завдань цієї програми та результативних показників її виконання.

Депутати підтримали чимало змін і до Програми благоустрою Ужгорода на 2018–2022 роки.

До кількох попередніх рішень Ужгородської міської ради депутати теж внесли зміни. Відповідно до них у 2019 році розрахунок пайової участі на об’єкти 2017 року, де не було завершено роботи, залишили на рівні 5%, з урахуванням сплаченої співвласниками суми співфінансування у 2017 році.

Погоджено зміни до Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергоощадності, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків в Ужгороді на 2018–2022 роки («Теплий дім»). Передбачено збільшення фінансування цієї програми з бюджету міста до 4 мільйонів гривень, оскільки зросла кількість ОСББ, які оформили кредити за Програмою «Теплий дім».

Зміни внесено і до Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгорода на 2018–2022 роки – йдеться про поповнення статутного капіталу КП «Парк культури та відпочинку "Під замком"».

Ще одним рішенням розмір статутного капіталу комунального підприємства «Водоканал міста Ужгорода» збільшено на суму: 400 тисяч гривень – за рахунок грошового внеску Власника (Ужгородської міської ради); понад 46 тисяч гривень – за рахунок майнового внеску. Загалом статутний капітал цього підприємства затвердили в розмірі понад 102 мільйони гривень.

Статутний капітал комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт» збільшили на 6,5 мільйона гривень і затвердили загалом у розмірі понад 63 мільйони гривень.

Зазнав змін та доповнень і один із додатків до Програми економічного і соціального розвитку міста на цей рік – вони стосуються показників будівництва, реконструкції та капітального ремонту соціально-культурних і комунальних об’єктів на 2019 рік. Фінансування будівництва мультифункціонального майданчика для ігрових видів спорту в загальноосвітній школі I–III ступенів № 6 імені Василя Ґренджі-Донського передбачено в розмірі понад 1,5 мільйона гривень, у тому числі: субвенція з державного бюджету – 745,7 тисячі гривень, кошти міського бюджету – 775 тисяч гривень.

Депутати підтримали рішення про здійснення у 2019 році місцевого запозичення до бюджету Ужгорода – отримання кредиту від Укргазбанку. Гроші потрібні для проведення капітального ремонту і реконструкції міських шляхів. Планується укладення кредитного договору на 14 мільйонів 430 тисяч гривень терміном на рік із можливістю дострокового погашення. У рішенні, з урахуванням критичних зауважень, ідеться про умови погашення кредиту, відсоткову ставку тощо.

За ще одним рішенням, ухваленим на сесії Ужгородської міськради, в комунальну власність міста безоплатно буде прийнято поліпшення, зроблені на стадіоні «Авангард», у рамках договору про спільну діяльність Ужгородської міської ради, стадіону і Благодійного фонду підтримки спортсменів та футболістів «Академія футболу Карпатія». Закарпатському обласному товариству ромів «Романі Чгіб» передали нежитлове приміщення площею 140,9 кв. м на вулиці Оноківській. Передано безоплатно у власність квартиру площею 39,9 кв. м в будинку на вулиці Володимирській.

Депутати підтримали встановлення річної орендної плати: в розмірі 1 гривня з урахуванням ПДВ – громадській організації «Золотий скорпіон» (за використання приміщення площею 161,7 кв. м на вулиці Івана Сільвая); 1,2 гривні – комунальному вищому навчальному закладу «Ужгородський музичний коледж імені Дезидерія Задора» Закарпатської обласної ради (за використання приміщення площею 14,3 кв. м на вулиці Олександра Духновича).

Ужгородська міська рада на сесії ухвалила рішення прийняти в комунальну власність дві земельні ділянки за межами населеного пункту, на території Холмківської сільської ради: площею 0,3469 га і 0,3514 га – для розміщення й експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництво і розподілення газу, постачання пари й гарячої води, збирання та розподілення води).

Земельні ділянки нададуть у постійне користування комунальному підприємству «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода».

До Порядку видачі дозволів на проведення робіт із порушення цілісності об’єктів благоустрою на території Ужгорода, затвердженого рішенням VI сесії міської ради VII скликання 30.08.2016 № 350, внесли зміни.

Міські депутати, більшістю голосів, вирішили назвати одну з нових вулиць Ужгорода іменем Миколи Бандусяка – громадського і політичного діяча Закарпаття, адвоката, учасника національно-визвольного руху. Іншим рішенням перейменували вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая, а вулицю Антона Кашшая – на Кароя Мейсароша.

Депутати затвердили структуру апарату Ужгородської міської ради і її виконавчих органів у новій редакції, загальну штатну чисельність апарату ради та її виконавчих органів у кількості 350 штатних одиниць. Іншим рішенням затвердили положення про структурні підрозділи Ужгородської міської ради.

Ухвалено рішення про надання учасникам бойових дій, юридичним і фізичним особам дозволів на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також їх затверджень.

13-ом учасникам бойових дій затверджено проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок із подальшою передачею їх у власність.

Надано згоду на складання і затвердження технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Поновлено дію договорів оренди земельних ділянок. Депутати підтримали 14 проєктів рішень про приватизацію земельних ділянок шляхом викупу, що поповнить міський бюджет.