Дійте обережно при виявленні вибухонебезпечних предметів!

Опубліковано: Червень 26, 2017

Дійте обережно при виявленні вибухонебезпечних предметів!

Щороку на Закарпатті місцеві мешканці виявляють тисячі вибухонебезпечних предметів. Так, 2017-го піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення знищили 191 боєприпас, серед яких артилерійські снаряди, мінометні міни, гранати, набої тощо. І невідомо, скільки ще «сувенірів» Другої світової війни ховається в землі.

«Найгарячіший» період для піротехніків – тепла пора року. Адже саме з весни по осінь люди найбільш часто виходять на природу та займаються земельними роботами. І під час прогулянки лісом чи порання на власному городі громадяни можуть виявити уже іржавий від часу металічний предмет, який несе в собі небезпеку для життя.

Аби подібна знахідка не завершилася трагедією, закарпатцям слід бути дуже обережними й неухильно дотримуватися основних правил безпеки. Так, якщо Ви побачили в землі чи у траві підозрілий предмет, у жодному разі не чіпайте його. Тим паче не намагайтеся самостійно розібрати боєприпас, оскільки Ваші дії можуть спровокувати вибух. Замість цього огородіть місце знахідки, щоб інші люди усвідомлювали небезпеку, й повідомте про виявлений ВНП до Служби порятунку за номером 101. Пам’ятайте, що небезпечні знахідки вилучаються та знищуються підриванням на спеціально відведених полігонах виключно фахівцями-піротехніками.