До Дня Ужгорода на урочистому зібранні вшанували загиблих Героїв, яким присвоїли звання Почесних громадян міста

Опубліковано: Вересень 09, 2022

До Дня Ужгорода на урочистому зібранні вшанували загиблих Героїв, яким присвоїли звання Почесних громадян міста

Урочисте зібрання з нагоди 1129-ї річниці Ужгорода відбулося сьогодні у міській раді. У великій залі – керівники міста та краю, депутати міської ради, дипломати, військові, рідні загиблих захисників.

 

Розпочали захід із Державного Гімну України у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та хвилини мовчання за всіма загиблими – військовими та цивільними, дорослими та дітьми.

 

Також до сесійної зали Ужгородської міської ради урочисто внесли Прапор Європейського Союзу – на знак вдячності за підтримку нашої боротьби та розуміння, що від нашої перемоги в цій війні залежить також майбутнє Європи.

 

Із вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Богдан Андріїв:

 «Щороку у другу суботу та неділю вересня Ужгород відзначає День міста.  Цьогоріч древньому місту над Ужем – 1129 років. На 2022 рік у нас було багато планів, як зробити наше місто та життя громади ще кращими, комфортнішими. Але ранок 24 лютого змінив життя кожного українця.

Ужгород став надійним тилом для десятків тисяч людей, які змушені були тікати із власних домівок, рятуючись від війни. Тут вони знайшли прихисток – хтось на кілька днів чи тижнів, а багато хто і зараз залишається у нашому гостинному місті.  

 

Щира вдячність усім небайдужим ужгородцям, депутатам Ужгородської міської ради, працівникам виконкому, волонтерам, медикам та освітянам, працівникам комунальних служб, нашим друзям із-за кордону, із міст-побратимів і не тільки, які з перших днів війни підтримували і продовжують підтримувати наших співвітчизників. 

Війна змінила пріоритети. Сьогодні не до концертів, розваг, шоу. Натомість допомагаємо українській армії коштами, закуповуємо військовим необхідні речі, вирішуємо проблемні питання внутрішньо переміщених осіб.

 

 Цьогорічний день народження нашого міста – із сумом та болем. Цими днями у нас не буде гучних святкових заходів, однак ужгородці та гості міста зможуть долучитися до благодійних заходів, помолитися у Горянській ротонді або ж інших храмах міста.

 За це все, за можливість зібратися сьогодні у цьому залі, за можливість працювати, відвідувати школи та дитсадки, відпочивати – ми щодня і щохвилини маємо дякувати Збройним Силам України, нашим захисникам і захисницям, нашим Героям, багато з яких віддали найдорожче – своє життя – за таку можливість для всіх нас і для майбутніх поколінь.

 

Серед них – і 22 загиблі воїни із Ужгорода, рідні яких тут із нами у залі. Низький уклін вам за ваших синів, батьків, чоловіків. Вічна пам'ять і слава Героям! Святкувати будемо після перемоги».

 

Привітав ужгородців із Днем міста і голова Закарпатської ОДА-начальник обласної військової адміністрації Віктор Микита: «Я гордий із того, що також є ужгородцем, мешканцем цього славетного міста. Пригадую 25 лютого, коли їхав уранці на роботу і вирішив заїхати на митний пост «Ужгород». Був спантеличений, побачивши величезну кількість людей, машин. Думав про одне – що робити, як допомогти. І в якийсь момент з’являються автівки, виходять ужгородці і звертаються до мене: «Пане голово, а де поставити столи, їжу?». Усі максимально включилися і 25 та 26 лютого пройшли спокійно, усім людям була надана допомога.

У перші дні війни ми давали можливість безоплатного харчування та проживання всім, хто приїздив в Ужгород. Багато з нас забирали людей додому і чим могли допомагали.

Ми вже ніколи не будемо такими, як були, ми станемо набагато кращими. Дуже всім дякую.

Хочу наголосити, що Ужгород і сьогодні, і завтра, і завжди буде допомагати й максимально докладатися до нашої перемоги».

 

У своїй промові голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко  відзначив: «Ужгород зробив усе, щоб показати, що це місто, на яке можна покластися, яке прийняло десятки тисяч наших громадян. Дякую всім ужгородцям і волонтерам, усім небайдужим, хто сьогодні працює на нашу перемогу. Це місто Героїв. 22 хлопці загинули, захищаючи державу у війні з фашистською росією. Більше тисячі служать у Збройних Силах України і ведуть бої. Ми всі повинні бути вдячними цим хлопцям, їхнім родинам, батькам – за те, що вони виховали Героїв. Схиляємо голову перед світлою пам’яттю і не забуваємо, завдяки кому ми маємо можливість сьогодні бути тут, завдяки кому діти можуть ходити до школи, а студенти – в університет».

 

За особисту мужність і відвагу, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, рішенням двох сесій Ужгородської міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно) військовослужбовцям:

 

- Беседівському Яну Миколайовичу,

 

- Бірняку Сергію Михайловичу,

 

- Бреусу Сергію Олександровичу,

 

- Бринзанському Ігорю Леонідовичу,

 

- Далекорею Сергію Петровичу,

 

- Деревенському Валентину Вікторовичу,

 

- Дюрику Мирославу Мироновичу,

 

- Заяцю Андрію Степановичу,

 

- Кішу Шандору Шандоровичу,

 

- Кофелю Денису Анатолійовичу,

 

- Лабі Євгенію Олексійовичу,

 

- Литвину Костянтину Анатолійовичу,

 

- Мадяру Роберту Федоровичу,

 

- Мироненку Ігорю Сергійовичу,

 

- Сєроусову Олександру Вадимовичу,

 

- Ференці Руслану Івановичу,

 

- Чижу Миколі Михайловичу,

 

- Чернікову Сергію Валерійовичу,

 

-  Джуму Олександру Михайловичу,

 

-  Мельнику Олександру Дмитровичу,

 

-  Пайді Івану Івановичу,

 

-  Тацюну Миколі Васильовичу.

 

Нагороди рідним Героїв вручив міський голова Богдан Андріїв.