Допомога у подоланні труднощів: хто і за яких обставин може отримати соціальні послуги?

Опубліковано: Жовтень 15, 2024

Допомога у подоланні труднощів: хто і за яких обставин може отримати соціальні послуги?
Допомога і підтримка можуть знадобитися будь-якій людині чи родині, зазначають в Ужгородському міському центрі соціальних служб. Наприклад, сім’я переїхала до іншого міста через війну, а батькам вже третій місяць не вдається знайти роботу. Або дитина має труднощі розвитку та потребує постійної уваги, і батькам потрібна підтримка. Домашнє насильство і загроза безпеці дитини чи дорослій людині — теж привід звернутися по допомогу.

Найперше в таких ситуаціях слід проконсультуватись із фахівцями із соціальної роботи (контакти для звернень — наприкінці цієї публікації). Вони розкажуть, яка допомога доступна у громаді, та пояснять, як її отримати.

Соціальні послуги для того й створені, щоби громада могла підтримати людину чи сім'ю.

Хто та в яких випадках має право на соціальні послуги?

Наведемо кілька прикладів, але ситуацій насправді більше:
• дорослі чи діти, які за станом здоров’я потребують допомоги (втратили рухову активність, мають інвалідність, невиліковні хвороби, психічні розлади), а також їхні сім’ї;
• сім’ї, які постраждали через пожежу, стихійне лихо, катастрофу, бойові дії, окупацію тощо;
• малозабезпечені сім’ї чи ті, в яких є безробітні;
• сім’ї усиновителів, опікунів та піклувальників, патронатні та прийомні сім’ї, а також сім’ї, в яких дітей виховує одинокий батько або мати;
• діти-сироти, діти з досвідом перебування в інтернатних закладах;
• люди, які постраждали від домашнього насильства, сексуальних домагань, дискримінації чи торгівлі людьми.

Для кожного випадку існують свої соціальні послуги. Минулого разу ми вже пояснювали на прикладах кілька послуг для сімей з дітьми - https://www.facebook.com/share/p/7G7HqWnBfSP2aQDB/.

Сьогодні розглянемо детальніше ще три послуги:
• Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Мета — допомогти людям у скруті стати більш впевненими у своїх силах, налагодити життя. Спершу фахівці оцінюють потреби і разом із сім’єю складають план подолання проблем. А потім надають підтримку за цим планом: це можуть бути регулярні візити до сім’ї, залучення до тренінгів, лекцій, груп взаємопідтримки, психологічні консультації, інформування про можливості отримати інші соціальні послуги, допомога в оформленні документів. Фахівці супроводжують сім’ю упродовж усього часу, поки вона долає труднощі.
• Кризове та екстрене втручання. Це термінове реагування фахівців у випадку кризової ситуації — наприклад, домашнього насильства або іншої ситуації, яка загрожує життю і здоров’ю людини. Приклад кризового втручання — консультування та підтримка постраждалої людини за телефоном «гарячої лінії».
• Консультування. Фахівці із соціальної роботи не просто надають інформацію куди звертатися, а з’ясовують потреби людини чи сім’ї, аналізують ситуацію і підтримують на шляху подолання труднощів. Консультування допомагає перейти від стану «Я в глухому куті» до усвідомлення «Я знаю, що мені потрібно зробити, щоб вийти з цього кута».

Дізнатися, які соціальні послуги є в нашій громаді та як їх отримати, можна в:

️Ужгородський міський центр соціальних служб (пл. Шандора Петефі, 24 Б (0312) 616472, 428140, 0500553004);

Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (із кризовими кімнатами) (вул.Генерала Свободи, 9, ІІІ поверх (0675574453);

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) (пл.Поштова, 3, (0312) 428028);

Департамент соціальної політики (пл. Шандора Петефі, 24, (0312) 612979, 612190);

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)(вул. Федора Потушняка, 10 Б, (050081017 5);

Центри життєстійкості. Перелік тут: https://www.msp.gov.ua/.../gromadi-do-uchasti-v-programi... В Ужгороді послугу з формування життєстійкості надає NGO Nehemiah Ukraine.

Публікація підготовлена в межах проєкту, що реалізується Центром соціальних послуг “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ “Кращий догляд для кожної дитини”.