Другий щорічний Міжнародний Саміт міст і регіонів відбувся напередодні в Києві за участі Президента України Володимира Зеленського

Опубліковано: Травень 10, 2024

Другий щорічний Міжнародний Саміт міст і регіонів відбувся напередодні в Києві за участі Президента України Володимира Зеленського

«Маємо зробити все, щоб якнайшвидше завершити (і завершити справедливо!) цю російську війну, яка триває на території України, але ставить своєю мішенню всю Європу, європейську єдність, весь європейський проєкт», – на цьому наголосив на саміті глава держави.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола у своєму виступі нагадала обіцянку зробити Україну повноцінним членом ЄС. За її словами, український шлях до ЄС багато в чому унікальний, оскільки треба враховувати необхідність відбудови інфраструктури і економіки. «Ми повернемося і відбудуємо разом, бо Україна – то Європа, а Європа – то Україна», – сказала вона.

Основною ідеєю Саміту є мобілізація підтримки українських громад на горизонтальному рівні з боку іноземних міст та регіонів-партнерів, пошук нових партнерів, підвищення уваги до українських громад, посилення «українського порядку денного» на рівні європейських муніципалітетів.

Ключовими темами, які обговорили учасники, стали:

- Відновлення та розвиток громад і територій під час війни та у повоєнний період.
- Європейська інтеграція України: досягнення, виклики та перспективи у регіональному вимірі.
- Внутрішньо переміщені особи: гуманітарний виклик.
- Реабілітація жертв війни: медичний, психологічний та соціальний аспекти.
У роботі саміту взяла участь делегація Закарпатської області, зокрема керівник ОВА Віктор Микита, голова облради Роман Сарай, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, інші посадовці.
Загалом учасниками заходу стали понад 200 осіб, серед яких Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, народні депутати, урядовці, представники українських та іноземних органів самоврядування.