Фахівець Ужгородського місцевого центру з надання безплатної правової допомоги успішно захистив право громадянки на соціальну допомогу

Опубліковано: Травень 12, 2020

У червні 2019 року до Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка, в якої сталася прикра ситуація,  державна виконавча служба наклала арешт на кошти, які містяться на відкритих банківських рахунках, в тому числі на кошти, які є соціальною допомогою на малолітню дитину.

Ужгородським місцевим центром з надання БВПД було видано наказ від 05.06.2019 про уповноваження заступника начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Петра Крона для представництва інтересів громадянки у справі, щодо оскарження постанови про арешт коштів боржниці.

Фахівець центру зустрівся з клієнткою, ознайомився із матеріалами справи та підготував скаргу до Ужгородського міськрайонного суду на дії ДВС в частині накладення арешту на кошти боржника.

У скарзі юрист зазначив, що боржниця не погоджується з постановою ДВС та вважає її такою, що суперечить чинному законодавству та порушує її право і право її дитини, яка отримує державну соціальну допомогу на дітей, які знаходяться під опікою. 

   Статтею 46 Конституції України гарантовано, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.  Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

28 жовтня 2019 року Ужгородський міськрайонний суд виніс ухвалу, щодо часткового задоволення скарги боржниці, зокрема в частині скасування постанови державного виконавця щодо накладення арешту на соціальну допомогу на утримання малолітньої дитини, над якою встановлена опіка.

Отримати фахову правничу допомогу має можливість кожен, звернувшись до Ужгородського місцевого центру з надання БВПД: м.Ужгород, вул. Загорська, 51, e-mail: uzhhorod1.zakarpattya@legalaid.uz.ua, тел.: 095-489-14-36, (0312) 64-15-05

Юридичну консультацію громадяни можуть отримати, зателефонувавши за безкоштовним номером системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103.

         Скористатися можна також правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua, Ця довідково-інформаційна платформа правових консультацій спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення.

Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги