Громадам Закарпаття можуть збільшити відсоток надходжень ПДФО

Опубліковано: Березень 16, 2021

Громадам Закарпаття можуть збільшити відсоток надходжень ПДФО

Асоціація міст України лобіюватиме збільшення відсотка ПДФО, який залишатиметься на місцях. Про це повідомив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

За його словами, частина народних депутатів розуміє потребу підтримки законопроєктів в інтересах громад, що дозволять місцевій владі зробити дорогу, зберегти будівлю  тощо. Таким законопроектом є, зокрема, збільшення до 80 відсотків надходжень ПДФО у місцеві бюджети.

«Ми запропонували абсолютно чесну схему. Все можна розписати й закріпити законом. Той-таки  пільговий проїзд. Приймайте закон — є обов'язкові категорії пільговиків, решта —  на розсуд місцевої влади, в якої на це є 3% ПДФО. Вона вирішить сама, возити їй пільговиків чи годувати дітей у школі, виходячи зі своїх можливостей та думки  громад. Як це й відбувається на Заході. Ви віддали п'ять ПТУ обласному центру? Гаразд,  хай у мене буде 2% ПДФО на ПТУ, і якщо я його нормально утримую й розвиваю, то мої 2% згодом коштуватимуть не 100 гривень, а всі 300. Бо люди випустяться, підуть працювати і формувати ринок праці. Ви мені віддали непедагогічний персонал? Гаразд, я все оптимізую, тільки розпишіть мені під це ще 2% ПДФО. І знаєте, що я зроблю? Я підвищу їм зарплату, й до мене повернеться частина ПДФО. Так почнуть працювати чесні й прозорі економічні інструменти. Місцева економіка тягне всю державу. Бюджетна децентралізація врятувала цю країну під час війни» – заявив Олександр Слобожан в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня».