єДокумент, фейки про біологічну зброю – головні новини за ніч

Опубліковано: Березень 11, 2022

Дайджест новин за ніч:
▪️росія ініціювала засідання Ради безпеки ООН 11 березня для обговорення «військово-біологічної діяльності США на території України».
▪️Постійні фейки російських чиновників про вигадану біологічну зброю в Україні можуть вказувати на те, що росія готує ще одну жахливу операцію під чужим прапором. Подібні заяви російської пропагандистської машини викликають занепокоєння. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
▪️Ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів», яка розташовується на базі Харківського фізико-технічного інституту в П'ятихатках, знеструмлена внаслідок обстрілів російськими військами.
▪️Міжнародне агентство атомної енергетики (МАГАТЕ) спростувало інформацію білоруського Міненерго про нібито приєднання Чорнобильської АЕС до енергомережі Білорусі.
▪️У Дії вже з'явився єДокумент. Він містить всю необхідну інформацію та QR-код для підтвердження особи. Це допоможе українцям, які через війну втратили документи, засвідчувати за необхідності свою особу.
▪️Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна готувалася до війни з листопада. Він також додав, що "удару в спину" від Білорусі Україна не очікувала.
▪️Українські захисники ліквідували під Херсоном заступника начальника штабу окупантів, начальника розвідки полка майора гвардії Андрія Бурлакова. Він організовував артилерійську розвідку та коректував вогонь ворога.
▪️путін заявляв про готовність до прямих переговорів із Володимиром Зеленським, – глава МЗС Туреччини.
▪️США розглядають можливість відправлення Україні інших складних озброєнь, включаючи засоби ППО, більші, ніж ПЗРК, було заявлено на брифінгу представників оборонного відомства. Це означає щось потужніше, ніж ракети «Стінгер».
▪️Соцмережі Twitter та Facebook видалили зі своїх платформ допис посольства РФ, у якому ідеться, що пологовий будинок у Маріуполі, який розбомбила Росія, нібито не функціонував і використовувався як військова база.
▪️Сенат США схвалив пакет надзвичайної військової та гуманітарної допомоги Україні у розмірі $13,6 млрд.