Інформація щодо списання фізичними особам-підприємцями боргів з ЄСВ

Опубліковано: Серпень 20, 2020

Із 3 червня 2020 року відповідно до Закону України від 13.05.2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щодо усунення дискримінації за колом платників» передбачено списання недоїмки з єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців.

Списання стосуються сум недоїмки, нарахованої платникам ЄСВ з числа фізичних осіб-підприємців, що працюють на загальній системі та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, які не здійснювали діяльності за період з 1 січня 2017 року, а також штрафів та пені.

Зазначеним суб’єктам підприємницької  діяльності необхідно протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Закону № 592-ІХ :

1.Звернутися до державного реєстратора за місцезнаходженням реєстраційної справи фізичної особи-підприємця з заявою про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

2. Подати звітність до податкового органу відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону України № 2464 за період з 01 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592-ІХ, за умови, що вона не подана раніше та документи, передбачені цим законом.

Податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або про відмову.

Роз’яснення особливостей списання заборгованості з єдиного соціального внеску належить до компетенції Державної податкової служби України.

Звертаємо Вашу увагу, що мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсій у 2020 році, становить 27 років, який щороку збільшуватиметься і у 2028 році становитиме 35 років. Періоди, за які не сплачено ЄСВ, до страхового стажу не зараховуються.