60 тисяч переселенців, інформаційна безпека – головне з вечірнього, 3 березня, брифінгу в Закарпатській ОВА

Опубліковано: Березень 03, 2022

60 тисяч переселенців, інформаційна безпека –  головне з вечірнього, 3 березня, брифінгу в Закарпатській ОВА
Основне із сьогоднішнього, 3 березня, брифінгу голови Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микити та Ужгородського міського голови Богдана Андріїва:
Віктор Микита:
– Наразі ситуація контрольована, резонансних затримань не було.
– Близько 60 тисяч людей прихистили на Закарпатті, приблизно 200 тисяч через нашу область проїхали за кордон.
– Словацькі, угорські партнери розгорнули штаби прийому наших громадян, їм надається перша медична допомога, харчування, там є автобуси, які довозять на місця тимчасового перебування. З’ясовуємо, як їм надаватиметься відповідний статус і яка буде підтримка.
– Переселенці, чоловіки 18-60 років, активно записуються в тероборону.
– Інформація, що не пропускають чоловіків на в’їздах в область – неправдива.
– Територіальна оборона в області достатньо укомплектована, тому чоловіків залучають на допомогу працівникам поліції, для супроводу гуманітарних вантажів.
– Фіксуємо роботу ворога в медійному полі, соцмережах. Завжди на Закарпатті дружно жили представники різних національностей і ніколи не було непорозумінь, тому прошу зараз не бути передавачами дезінформації.
– Піднімається русинське питання, є негативні заяви в інтернеті, прошу їх не перепощувати – вони не мають жодного підґрунтя, це просто спроби інформаційної дестабілізації. Не довіряйте неперевіреним джерелам, не поширюйте фейки.
– Організували роботу кількох хабів для гуманітарних вантажів, щодня я присутній при прийнятті, відправленні за межі області. Ми працюємо чітко з керівниками областей, де тривають бойові дії, щодня направляємо 15 і більше вантажів. Враховуємо, що необхідно залишити тут. Але знову ж пишуть, що товар на складах, адреси, персональні дані. Дуже прошу: ворог так само читає!
– Якщо є питання до керівників будь-яких органів – приходьте, роз’яснимо, але не потрібно розголосу, повідомлень у соцмережах – іде війна.
– Діє спрощена система ввезення гуманітарних вантажів, але на кордоні проводиться контроль, щоб не ввезли щось, що працюватиме на дестабілізацію.
– Хто об’єднується в населених пунктах, із мисливською зброєю, нібито на захист, діють на зразок дворового патруля – вкотре прошу цього не робити, бо це теж негативний дестабілізуючий фактор. У нас достатньо правоохоронців і практично укомплектована тероборона. Всі інші не мають право зупиняти, перевіряти людей, застосовувати зброю – за це буде кримінальна відповідальність. Усі, хто хоче захищати нашу державу – повинні це робити організовано, за наказами командирів.
– Ціни на пальне зростають, стримуємо, вже ввозимо в область пальне, але треба розуміти, що вартість його підвищується в світі, бо йде війна і дорожчає нафта. Визначали, де будемо закуповувати паливо, але є ті, кого треба забезпечити першочергово.
Богдан Андріїв
– Ситуація контрольована, доцільності вводити комендантську годину наразі немає, бо немає серйозних порушень громадського порядку.
– Життєдіяльність міста забезпечуємо, транспорт працює, водопостачання є , медична допомога надається.
– Вчора знову провели позачергове засідання сесії міськради, виділили 15 мільйонів гривень на харчування переселенців.
– Продовжуємо надавати допомогу переселенцям, розселяємо, забезпечуємо харчуванням
– Щиро дякую всім, хто долучається до роботи, допомагає. Це величезна робота. Ця біда всіх згуртувала. Активно допомагають навіть діти з інших регіонів, як до нас приїхали.
– На кордонах черг немає. Коли приїжджають переселенці потягами, зустрічаємо на залізничному вокзалі і комунальним транспортом підвозимо до місць тимчасового проживання або до пунктів пропуску.