Із 1 червня 2020 року діє новий реєстр препаратів програми «Доступні ліки»

Опубліковано: Червень 12, 2020

Із 1 червня 2020 року діє новий реєстр препаратів програми «Доступні ліки»

Зараз у програмі 246 препаратів, 77 з яких для пацієнта є повністю безоплатними, це на 4 препарати більше, ніж було у попередньому реєстрі, а також 169 з невеликою доплатою.
До нового реєстру включено ще 7 нових лікарських засобів. 187 препаратів – для лікування серцево-судинних захворювань, 43 – для діабету ІІ типу, 15 – для бронхіальної астми, 1 препарат для лікування ревматоїдного артриту.
Коли програма стартувала, у квітні 2017 року, вона містила 153 торгові назви препаратів, з яких безоплатно отримати можна було 23. Тобто за час роботи програми вибір для пацієнта зріс більш ніж удвічі.
За час дії програми ужгородці скористалися нею за 37 938 рецептами, інформує управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради.
Нагадаємо, Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безкоштовно або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет 2-го типу. Лікар у рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми – кошти державного бюджету.
Із 1 квітня 2019 року програма фінансується безпосередньо Національною службою здоров’я України і відпуск медикаментів відбувається тільки за електронним рецептом. Це дозволяє отримати ліки у будь-якій аптеці на території України, яка бере участь у програмі “Доступні ліки”, незалежно від того, де виписано рецепт.
Щоб отримати ліки за програмою, потрібно звернутися до сімейного лікаря. Лікар виписує електронний рецепт, вказуючи міжнародну непатентовану назву медичного препарату і відсилає смс-повідомлення на мобільний телефон пацієнта. Пацієнт показує смс-повідомлення в аптеці і отримує ліки.