Із квітня рецептурні ліки відпускатимуть в аптеках і за електронним рецептом

Опубліковано: Березень 30, 2023

Із квітня рецептурні ліки відпускатимуть в аптеках і за електронним рецептом
Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, які підлягають відпуску за рецептом лікаря. Із впровадженням е-рецепту призначення завжди будуть доступні у смартфоні пацієнта. За відсутності такого гаджету лікар зможе зробити призначення на паперовому рецептурному бланку.
Виписати е-рецепт можуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. Важливо, що електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) – це проста процедура, яку може швидко здійснити будь-який лікар.
Придбати ліки за електронним рецептом в аптеці можна протягом 30 чи 10 днів (для наркотичних/психотропних препаратів). Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити – номер рецепта та код погашення.
Система е-рецептів є зручною, зокрема, для тих людей, які мають гостре чи хронічне захворювання, потребують продовження лікування чи профілактики.
Ужгородські лікарі працюють із електронними рецептами із 2019 року, відколи започатковано програму «Доступні ліки». Медики й пацієнти добре знайомі з електронною системою, особливо це зручно для людей з хронічними хворобами – адже електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримувати дистанційно, звернувшись до лікаря доступним засобом зв’язку.