Керуюча справами виконкому Олена Макара взяла участь у «круглому столі» «Партнерство «Відкритий уряд»

Опубліковано: Лютий 01, 2019

Керуюча справами виконкому Олена Макара взяла участь у «круглому столі» «Партнерство «Відкритий уряд»

Керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара днями в Києві взяла участь у роботі «круглого столу» «Партнерство «Відкритий уряд»: шляхи посилення ролі органів місцевого самоврядування», який організували Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи спільно з Асоціацією міст України (АМУ).

На зібранні продовжили дискусію, започатковану в ході 5-го Світового Саміту Партнерства відкритого врядування, що відбувся в столиці Грузії і в якому брав участь Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Представники українських та іспанських міст презентували кращі практики, досвід відкритого урядування та покращення рівня доступності послуг, обговорювався проект Дорожньої карти розвитку електронного урядування в органах місцевого самоврядування у рамках виконання Національного Плану з впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» на 2018-2020 роки.

Серед учасників «круглого столу» у Києві були також виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, керівник відділу Департаменту співпраці та зовнішніх відносин Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Маріте Морас, радник Міністра Кабінету Міністрів України Тарас Мельничук, заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Валерій Бакал, експерти з електронного урядування Іспанії та інші.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан наголосив, що електронне урядування – не мета, а інструмент забезпечення реалізації плану дій із впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». Важливо, що кожному місту, об’єднаній територіальній громаді не потрібно самостійно створювати свої програмні продукти – можна отримати вже напрацьовані кращі практики. Радник міністра Кабінету Міністрів України Тарас Мельничук наголосив, що на Саміті у Грузії визнали Україну однією з найбільш прогресивних держав, яка дуже динамічно впроваджує електронні послуги для прозорості роботи державних структур та органів місцевого самоврядування.

Відзначалося, що за підсумками 2018-го онлайн надаються вже 118 найбільш затребуваних державних послуг, кількість їх користувачів зросла втричі. У 2019 році планується додати ще 50 нових послуг, провести їх оптимізацію за принципом життєвих та бізнес-ситуацій, запровадити єдиний портал електронного урядування, проводити цифрову експертизу нормативних документів тощо.

На сьогодні вже 673 органи влади підключені до електронного документообігу, щодня пересилаються в середньому 5 400 документів. У 2019 році планується підключити до системи передачі інформації «Трембіта» пріоритетні державні реєстри, що, до прикладу, дозволить уникнути виплат державних допомог різними відомствами одним і тим же отримувачам. Також серед пріоритетних завдань на цей рік – захист цифрових даних, оцифрування архівів, формування банку ІТ-рішень для органів місцевого самоврядування.

Міський голова Тернополя Сергій Надал представив досвід надання в оренду через електронний майданчик закупівель ProZorro міського майна та земельних ділянок, заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч – роботу ЦНАПу, де поставили за мету, що на обслуговування кожного відвідувача має йти не більше 20 хвилин. Міський голова селища Немієшаєве на Київщині Сергій Замідра розповів про досвід запровадження Ради старійшин та Молодіжного парламенту, кол-центру селищної ради, який проводить опитування мешканців, план економічного розвитку міста, що отримав найвищу оцінку Європейського банку реконструкції та розвитку. А начальник відділу ІТ та аналізу міської ради Дрогобича Станіслав Гайдер представив напрацювання платформи старт-сіті, серед яких, скажімо, запис у дитсадок лише через технологію блокчейн, рейтинг енергоефективності будівель навчальних закладів, мапи заборгованості населення за комунальні послуги тощо.

В інтерактивному форматі обговорили проект Дорожньої карти з розвитку електронного урядування в органах місцевого самоврядування, учасники «круглого столу» зазначали, чим у її реалізації можуть допомогти уряд України, Рада Європи, Асоціація міст України.