Кому потрiбна дезiнформацiя?

Опубліковано: Березень 15, 2007

Повiдомлення про те, що прем’єр-мiнiстр України Вiктор Янукович на засiданнi Кабмiну пiддав нищiвнiй критицi тарифи на житлово-комунальнi послуги, в тому числi й ужгородськi, миттю облетiло засоби масової iнформацiї. Реакцiя мера Ужгорода не забарилася.

Цiєї п’ятницi Сергiй Ратушняк вiдправив до Києва телеграму, де просить уряд вивчити джерело “компетентної iнформацiї” з цього приводу i вимагає притягнути до вiдповiдальностi винних у доведеннi неправдивих даних прем’єру. Річ у тім, що основна претензiя до наших тарифiв полягає в закладеннi у цiни на воду й водовiдведення “органiзацiйних та представницьких затрат”. Але ж на момент, коли формувалися тарифи, включення в них цiєї статтi витрат було цiлком законним! (Утiм i зараз у жодному нормативному актi прямо не вказано на протиправнiсть такого кроку). Як Ужгородський мiськвиконком, затвердивши цiни на воду 26 липня 2006 р., мiг урахувати новий Порядок формування тарифiв на зазначенi послуги, опублiкований в “Офiцiйному вiснику” якраз того дня? (А головне управлiння економiки Закарпатської ОДА повiдомлення щодо прийнятої постанови Кабмiну надiслало в мiську раду аж 7 серпня).

Важливо також наголосити, i наша газета про це вже писала, що питома вага представницьких та iнших органiзацiйних витрат у собiвартостi послуг водопостачання становить 0,01%, а водовiдведення — 0,02%. Загалом це 0,0005 грн. у вартостi кубометра води та водовiдведення. При цьому електроенергiя, котра “з’ї-дає” понад 40% тарифу, з часу його прийняття уже подорожчала з 34,5 коп./кВт до 41 коп.

До речi, до грудня 2006 року КП “Водоканал м.Ужгорода” з приводу правильностi встановлення тарифiв на його послуги перевiряли КРУ в Закарпатськiй областi, обласна Державна iнспекцiя з контролю за цiнами, Закарпатське обласне територiальне вiддiлення Антимонопольного комiтету України та робоча група Закарпатської облдержадмiнiстрацiї. Тодi нiяких порушень нiхто не виявив. А зараз раптом знайшли…