Мандрівну виставку документальної дитячої фотографії «Якби не війна…» відкрили сьогодні в фоє Ужгородської міської ради

Опубліковано: Грудень 27, 2022

Мандрівну виставку документальної дитячої фотографії «Якби не війна…» відкрили сьогодні в фоє Ужгородської міської ради

Однойменний конкурс учнівських робіт у межах заходів 19 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA провело управління освіти міської ради, тривав він із 8 червня до 9 грудня.

Для виставки обрали два десятки кращих учнівських робіт із 63, які надійшли як від ужгородських школярів, так і від дітей-переселенців. Автори висвітлили жахи сьогодення, з якими довелося зіштовхнутись через війну: повітряні тривоги, розруху, покинуті домівки, розлуку з рідними тощо.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв подякував дітям за участь і за те, що поділилися переживаннями. Зазначив, що попри недитячі реалії, які висвітлені в роботах, страх, численні порушення прав людини через війну, у роботах – і надія на світле майбутнє, мрії та бажання дітей і далі творити, навчатися, ділитись емоціями. Міський голова привітав усіх із новорічно-різдвяними святами, подякував захисникам, які боронять майбутнє дітей і всієї країни.

Також в офіційному відкритті виставки та нагородженні переможців конкурсу взяли участь заступник міського голови Василь Гомонай, начальниця управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Баранюк, начальниця управління у справах культури, молоді та спорту Алла Чернобук, заступниця декана юридичного факультету УжНУ Ірина Хохлова, голова Молодіжної ради Ужгорода Олена Біланіна, директор Ужгородський центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко, співкоординаторка фестивалю Docudays UA та методистка управління освіти Марія Симкович, співкоординаторка конкурсу Марія Менджул.

Авторам робіт фотовиставки вручили грошові винагороди, грамоти, подарунки від партнерів, зокрема управління у справах культури, молоді та спорту міськради.

Зокрема, грамотою за І місце нагородили учня Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів №20 – ліцей «Лідер» Дмитра Юрченка за фотороботи «Нерозуміння або як чекати надію, щоб вижити» та «Маріуполь плаче» (керівник – Олександра Вачіля)

  Грамоти за ІІ місце отримали:

-  Софія Ковач та Анастасія Бевзюк – учениці Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №3 з поглибленим вивченням англійської мови за роботу «Сіре життя і яскрава мрія» (керівник – Світлана Цар);

-  Євген Мордованець – учень Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №8 за роботи «Тривожний додаток» та «Тривожна валіза» (керівник – Світлана Мордованець);

-  Марія Лелекач – учениця Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов за серію робіт «Маленька допомога великих людей»  (керівник – Олена Бойчук);

-  Анастасія Маргіта – учениця Ужгородської класичної гімназії за роботу «Перерваний урок...Перервані життя...Війна...» (керівник – Мар'яна Свида).

Грамотами за ІІІ місце відзначили:

  -  Анастасію Славич – ученицю Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням англійської мови за роботу «Сильні» (керівник – Оксана Кушніревич); 

  - Олександру Надиршину – ученицю багатопрофільного ліцею «Інтелект» – ЗОШ І-ІІІ ст. № 11 за роботу «Безпечний простір» (керівник – Наталія Піньо);

- Юліанну Круль – ученицю Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням англійської мови за роботу «Наша допомога»,

(керівник – Тамара Круль);

Анастасію Майданську – ученицю Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 за серію робіт (керівник – Ольга Пайдич-Кирилюк);

Каріну Мамчур – ученицю Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. № 15 за серію робіт «Одні на фронті, та не одні в тилу» (керівник – Олена Змійовська).

Переглянути роботи в фоє міської ради можна буде до 10 січня. Далі мандрівну виставку «Якби не війна…» планують показати в інших містах та навіть за кордоном.