Меморіальну дошку на честь Володимира Ладижця відкрили сьогодні в Ужгороді

Опубліковано: Червень 24, 2024

Меморіальну дошку на честь Володимира Ладижця відкрили сьогодні в Ужгороді
Меморіальну дошку на честь Володимира Ладижця відкрили сьогодні в Ужгороді на Православній набережній, 14 – це будинок, у якому жив відомий український поет, прозаїк, перекладач. Тут він написав свої найкращі твори для дітей та дорослих, зокрема роман «Перехрестя». Тут у нього гостювали класики української літератури – Михайло Стельмах, Володимир Сосюра, Микола Сингаївський, Петро Скунць та інші.
17 червня 2024 року культурна спільнота краю відзначила 100-річчя з дня народження Володимира Ладижця – уродженця Хмельниччини, який відбувся й утвердився як творець на Закарпатті.
Народився в селі Харківці Остропільського району на Хмельниччині в селянській родині. У тому краї пройшли його дитячі та юнацькі роки.
Подальша доля Володимира Ладижця так чи інакше пов’язана із Закарпаттям. Тут, у мальовничому місті над Ужем, протягом багатьох років працював на редакторсько-видавничій роботі, головним редактором Закарпатського обласного книжково-газетного видавництва, був відповідальним секретарем Закарпатської організації Спілки письменників України. Володимир Ладижець працював і як перекладач, зокрема з угорської, чеської, словацької та інших мов.
Він став одним з провідних письменників, які творили для дітей та юнацтва. Став першим на Закарпатті лауреатом премії ім. Лесі Українки за збірки дитячої поезії «Ластівки з Карпат», «Орлиный дом» (1985). Його вірші, оповідання, казки й пісні включено до підручників та посібників для навчальних закладів України. Твори Володимира Ладижця є частиною золотого фонду української літератури, а його громадська діяльність і активна громадська позиція – зразком вірного служіння Україні.
На урочистому відкритті меморіальної дошки були присутні члени родини письменника, зокрема, син Олесь Ладижець, онука Ольга Ладижець (вона ілюструє книги дідуся), автор меморіальної дошки, скульптор Михайло Белень, представники департаменту культури Закарпатської ОДА, управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради, поціновувачі таланту письменника, містяни.