Міхаловце та Ужгород підсумували спільний проект

Опубліковано: Квітень 24, 2017

Міхаловце та Ужгород підсумували спільний проект

Делегація Ужгородської міської ради на чолі з керуючим справами виконкому Оленою Макарою відвідала днями словацьке місто Міхаловце, де відбулася заключна конференція грантового проекту SK-INFO-UA.
Відкриваючи конференцію, пріматор Міхаловце Вільям Загорчак подякував усім учасникам проекту, сказав, що дуже радий з того, що вдалося успішно реалізувати проект, завдяки якому українці змогли більше дізнатися про Словаччину, словаки, зі свого боку, також краще пізнали Україну.
Як зазначила Олена Михайлівна, головною ціллю проекту є мінімізація бар’єрів у транскордонній співпраці. “Утім, між нашими містами – Ужгородом та Міхаловце, жодних бар’єрів ніколи не існувало, нас давно поєднують дружні стосунки та співпраця, – підкреслила Олена Макара. – Міхаловце є найближчим для Ужгорода містом не лише географічно, а й духовно, ментально. – І співпраця між ними є в усіх напрямах – культурному, освітньому, економічному, галузі спорту тощо. На нашому рахунку чимало вже спільно реалізованих проектів. І цей проект – ще один показовий приклад партнерства”.

Задіяні в проекті міста Міхаловце та Ужгород мають ключові позиції у сусідніх регіонах, багатий потенціал для співпраці та спільного розвитку. Місто Міхаловце є отримувачем гранту і одночасно координатором усього проекту. У 2016 році затвердили фінансування спільного українсько-словацького грантового проекту “Інновативні інформаційні продукти транскордонної співпраці” в рамках Програми Норвезького фінансового механізму. Головна мета – забезпечення розвитку інформаційних потоків інноваційними методами з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для зменшення соціальних та економічних відмінностей між Україною та Словаччиною.

У рамках проекту Ужгород та Міхаловце отримали інформаційні бокси, зони вільного WI-FI, різні презентаційні матеріали – два 12-хвилинні фільми трьома мовами: англійською, словацькою та українською (один про Міхаловце, другий про Ужгород), фотоальбоми та інші друковані інформаційні матеріали про міста-побратими, брали участь у міжнародних туристичних ярмарках у Братиславі та в Києві. Також відбулося відкриття виставки «під відкритим небом» «Від Міхаловце до Ужгорода», де зібрано 24 роботи фотохудожників з Ужгорода та Міхаловце. Така ж виставка напередодні відкрилася і в місті над Ужем.

Партнери проекту – Закарпатська агенція інвестицій, інновацій та розвитку, місто Ужгород, Центр розвитку інновацій, інвестицій та туризму міста Ужгорода, Земплінська обласна організація туризму, UiT – Арктичний університет Норвегії.