Міський голова Богдан Андріїв зустрівся з новим Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Паволом Панісом

Опубліковано: Вересень 09, 2020

Міський голова Богдан Андріїв зустрівся з новим Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Паволом Панісом
Ужгородський міський голова Богдан Андріїв сьогодні зустрівся з новим Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Паволом Панісом, який завітав до міськради із ознайомчим візитом. У розмові також узяли участь консул з економічних питань Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Даніел Цабан, керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Вікторія Тарахонич, працівники цього управління.
Ужгород – мультикультурне місто, представники різних національностей живуть тут у мирі та злагоді, відзначив Богдан Євстафійович. Згадав відомих словаків в обласному центрі Закарпаття, зокрема про вагомий внесок у розвиток духовної складової міста й області покійного Владики Мілана Шашіка, який за національністю теж був словаком. Міський голова відзначив, що кілька років тому в місті встановили монумент фундатору словацької державності, генералу, астроному та політику Мілану Растиславу Штефанику. Почесними громадянами Ужгорода є Генеральний консул Словаччини в Ужгороді у 2012-2017 роках Янка Буріанова та заступник голови канцелярії міста Міхаловце Габріель Доріч.
Богдан Євстафійович наголосив, що Ужгород має давні партнерські стосунки зі словацькими містами-побратимами Кошице та Міхаловце, реалізовано багато спільних грантових проєктів у галузі освіти, культури, спорту тощо. Розповів, що торік почали реалізацію чергового спільного проєкту – щодо підтримки людей з інвалідністю спільно з Кошицькою агенцією регіонального розвитку, зараз працюють над спільним тристороннім проєктом між Норвегією, Словаччиною та Україною щодо підвищення кваліфікації держслужбовців органів місцевого самоврядування; крім того діє спільний проєкт із містом-побратимом Міхаловце “Через мистецтво руйнуємо кордони” у рамках програми ЄІС “Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна”.
Йшлося під час зустрічі й про відновлення аеропорту в Ужгороді та потрібний для його функціонування спільний зі словацькими партнерами повітряний простір.
Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Павол Паніс запевнив у подальшому розвитку співпраці, поділився позитивним враженням від роботи ЦНАПу Ужгородської міськради, який оглянув перед зустріччю, подякував за допомогу спеціалізованій загальноосвітній школі I-III ст. №4 зі словацькою мовою навчання, подякував за теплий прийом.