На черговому засіданні виконкому сьогодні розглянули та підтримали низку питань

Опубліковано: Липень 24, 2024

На черговому засіданні виконкому сьогодні розглянули та підтримали низку питань


Програму обліку об’єктів культурної спадщини м. Ужгорода на 2025 – 2027 роки з подальшим внесенням на розгляд сесії міської ради підтримали нині члени виконкому на черговому засіданні.

Основними завданнями Програми є реалізація державної політики у сфері охорони культурної спадщини, зокрема:

- виготовлення облікової документації (облікова картка, історична довідка, акт стану збереження, фотофіксація) на об’єкти культурної спадщини міста;

- визначення найбільш цінних пам’яток культурної спадщини для подальшого залучення їх до національних та міжнародних туристичних маршрутів;

- забезпечення уніфікованого електронного обліку наявних об’єктів культурної спадщини;

- проведення інвентаризації об’єктів культурної спадщини міста;

- створення та підтримка електронної бази даних про об’єкти культурної спадщини, в тому числі: картографічні, бібліографічні, архівні матеріали, фотографії об’єктів (фотоальбоми), тематичні й географічні каталоги;

- придбання й виготовлення охоронних дощок (знаків).

Відповідно до документа, в Ужгороді 448 об’єктів культурної спадщини, з них 148 пам’яток, а саме: 10 пам’яток монументального мистецтва (1 національного значення, а 9 – місцевого); 7 археологічних пам’яток, 13 пам’яток садово-паркового мистецтва; 4 пам’ятки природи; 23 пам’ятки архітектури (8 національного значення, 15 – місцевого); 90 історичних пам’яток, із них 46 споруди, 42 могили та 2 монументальні споруди; 128 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та 173 об’єкти, пропоновані для внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (відповідно до науково-проєктної документації «Історико-архітектурний опорний план м. Ужгород із визначенням зон охорони пам’яток та історичних ареалів», розробленого науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень, затвердженого наказом Міністерства культури України 06.01.2016 № 3).

Координація та контроль за виконання Програми здійснюється управлінням у справах культури, молоді та спорту міської ради.

 
Також члени виконкому підтримали сьогодні Програму розвитку фізичної культури та спорту в м. Ужгороді на 2025-2027 роки. Документ ще внесуть на розгляд сесії міської ради.

Метою Програми є створення відповідних умов для розвитку фізичної культури й спорту, фінансової підтримки кращих спортсменів і команд, покращення матеріально-технічної спортивної бази, підтримки команд та спортсменів, які представляють Ужгород на всеукраїнській і міжнародній спортивній арені, створення умов для проходження реабілітації, а також реалізації права мешканців громади на заняття фізичною культурою і спортом, розвитку фізкультурно-оздоровчої діяльності.

Основними завданнями Програми є:

- проведення спортивних заходів, турнірів та змагань різного ґатунку;

- організаційна й фінансова підтримка спортсменів громади для участі в різноманітних турнірах, їх відзначення і заохочення;

- забезпечення участі команд і спортсменів міста в навчально-тренувальних зборах;

 - стимулювання шляхом виплати щомісячної стипендії Ужгородської міської ради кращим спортсменам м. Ужгорода та одноразових грошових винагород спортсменам і тренерам;

- підтримка ветеранського руху;

- підвищення ефективності роботи ДЮСШ № 1;

- поповнення матеріально-технічної бази для занять спортом;

- популяризація спорту за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення.


Проголосували на засіданні виконкому й за Програму «Молодь міста Ужгород» на 2025-2027 роки з подальшим внесенням на розгляд сесії міської ради.

Мета Програми – це створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування її громадянської позиції та національно-патріотичної свідомості, повноцінної участі молодих людей у розбудові громадянського суспільства.

Основне завдання Програми – реалізація державної молодіжної політики, складовою якої є:

- відродження національно-патріотичного виховання, утвердження громадянської свідомості і активної позиції молоді;

 - популяризація здорового і безпечного способу життя серед молоді;

- набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти (розвиток неформальної освіти);

 - реалізація умов, спрямованих на працевлаштування молоді (забезпечення первинної і вторинної зайнятості та самозайнятості);

 - забезпечення партнерської підтримки молоді з тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб;

 - надання підтримки інститутам громадянського суспільства;

- налагодження міжрегіональних та міжнародних зв’язків, стимулювання обдарованої молоді;

 - створення умов для розвитку молодих лідерів, формування національно-патріотичної свідомості й фінансова підтримка молодіжних громадських організацій м. Ужгорода на конкурсній основі;

- одноразова грошова винагорода для переможців молодіжного конкурсу «Цікава ідея – успішна громада».

Обсяг видатків, необхідних для виконання Програми, визначається щороку з урахуванням можливостей міського бюджету під час формування їх показників.

 

Встановлення меморіальної дошки, присвяченої українському художнику, живописцю Ференцу Семану (1937 – 2004 рр.) на фасаді будівлі за адресою: м. Ужгород, провулок Центральний, 1 погодили сьогодні на виконкомі.

Таке рішення прийняли на основі розглянутої заяви Яна-Павла Романа та поданих до заяви відповідних документів.

Функції замовника встановлення меморіальної дошки покладені на Яна-Павла Романа, якому необхідно виготовити проєкт меморіальної дошки, а також погодити його на засіданні науково-художньої ради при виконавчому комітеті Ужгородської міської ради.

Фінансування робіт із проєктування, виготовлення та встановлення меморіальної дошки, у тому числі заходів щодо її відкриття, має здійснити замовник.


Демонтувати самовільно встановлені тимчасові споруди/малі архітектурні форми, що знаходяться на землях територіальної громади Ужгорода та розміщені без правовстановлюючих документів органу місцевого самоврядування – таке рішення підтримали сьогодні на черговому засіданні виконкому. Йдеться про:

 - обмежувачі руху, шлагбаум і навіс на вул. Дмитра Климпуша (між будинками № 5 та № 2 В);

- обмежувачі руху (бетонні конструкції, клумби) на вул. Івана Фогорашія;

- обладнання для пересувної торгівлі (для продажу кукурудзи) на наб. Незалежності;

 - тимчасову споруду «павільйон торговельного призначення» на просп. Свободи (поруч із 16-поверховим будинком);

- обмежувач руху «шлагбаум» на вул. Петра Лінтура (біля будинку № 15);

- обмежувач руху «шлагбаум» на вул. Олександра Хіри (поруч із будинками № 17-19);

 - тимчасову металеву споруду на вул. Капушанській, 56А.

Також демонтажу підлягають самовільно встановлені малі архітектурні форми (вивіски та таблички) за адресами:

- вул. Капушанська, 19 (Летючий голандець);

- вул. Капушанська, 19 (Аптека «Подорожник»);

- вул. Капушанська, 21 (Лікувально-діагностичний центр «Астрамед»);

- вул. Капушанська, 21 (Аптека «МЕД Сервіс»);

- вул. Капушанська, 21 (Аналізи «Астра Діа»);

- вул. Капушанська, 5 (Meest пошта);

- вул. Капушанська, 9 (Магазин «Зіна»);

- вул. Капушанська, 11 Б (Оптика);

- вул. Капушанська, 11 Б (Сімейна офтальмологія);

- вул. Капушанська, 11 Б (Акордбанк);

- вул. Капушанська, 13-1 (Система очистки води);

- вул. Капушанська, 15 (Медтехніка);

- вул. Капушанська, 15 (Аптека «D.S»);

- вул. Капушанська, 2 (Магазин «Фокстрот»);

- вул. Капушанська, 27 (Аптека «Подорожник»);

- вул. Другетів, 82/1 (Центр зору);

- вул. Швабська, 51 (NNB);

- вул. Андрія Новака, 16 (Салон краси);

- вул. Андрія Новака, 16 (Солярій);

- вул. Андрія Новака, 16 (Салон «Tatto»);

- вул. Андрія Новака, 16 (Обмін валют);

- вул. Андрія Новака, 16 (Туристична агенція «Tvoya»);

- просп. Свободи,29/33 (Магазин «Спорт»);

- наб. Незалежності, 9 (Сирне королівство);

- пл. Корятовича, 2 (Магазин «Амбар»);

- вул. Міклоша Берчені, 32/6 (Стоматологія «Dental Lab»);

- вул. Корзо,17 (Ювелірний магазин «AURUM»);

- вул. Минайська, 29А (Пивна точка).

Рішення підлягає добровільному виконанню протягом 10 календарних днів із дати його оприлюднення. У разі невиконання вимог, викладених у пунктах цього рішення, департамент міської інфрастуктури проведе демонтаж самовільно встановлених тимчасових споруд/малих архітектурних форм силами комунальних служб міста відповідно до чинного законодавства.

 

Зняття з комунального балансу 3 житлових багатоквартирних будинків погодили на черговому виконкомі Ужгородської міської ради.

Це будинки за адресами:

вул. Конопляна, 8;

вул. Олександра Митрака, 9;

вул. Будителів, 13.

Співвласники багатоквартирних будинків, ОСББ «Конопляна 8» повинні забезпечити: належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку; прибирання прибудинкової території, підвалів, технічних поверхів та покрівлі; технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем холодного водопостачання та водовідведення, зливової каналізації; дератизацію та дезінсекцію; обслуговування димових та вентиляційних каналів;  технічне обслуговування мереж електропостачання та електрообладнання;  проведення поточного ремонту;  облаштування господарського майданчика для збору твердих побутових відходів у межах прибудинкових територій;  укладення договору на утримання прибудинкових територій з урахуванням вивезення зібраного змету та листя.

 

Питання, пов'язані із неповнолітніми особами, розглянули сьогодні на черговому засіданні виконкому. Одна дитина отримала статус позбавленої батьківського піклування – її батьки перебувають в районі проведення бойових дій або в окупації; 21 дитина набула статус постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Також члени виконкому призначили піклувальника дитині, позбавленій батьківського піклування; ще одну жительку міста звільнили на підставі її заяви від виконання обов’язків піклувальника над дитиною-сиротою. Крім того, визначили місця проживання трьох малолітніх дітей, а 10 громадянам надали дозвіл на посвідчення угод про вчинення правочинів від імені дітей щодо майна, право власності або право користування яким мають діти.