На засіданні Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб в Ужгороді напередодні обговорювали кілька важливих ініціатив, які стосуються підтримки та реабілітації ВПО

Опубліковано: Жовтень 16, 2024

На засіданні Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб в Ужгороді напередодні обговорювали кілька важливих ініціатив, які стосуються підтримки та реабілітації ВПО
Одним із ключових питань стало обговорення Міжнародного реєстру збитків як складової майбутнього міжнародного компенсаційного механізму, спрямованого на відшкодування збитків, завданих агресією російської федерації. Цей механізм є важливим елементом правової підтримки постраждалих осіб та спрямований на залучення міжнародних ресурсів для відновлення України.
Крім того, під час засідання представлено кілька проєктів, спрямованих на покращення інфраструктури міста та залучення ВПО до життя у приймаючій громаді, серед яких реалізація ініціатив, розроблених під час Ідеятону «Створи свій Ужгород». Важливою темою також стала діяльність польового офісу міжнародної гуманітарної організації Help — «Hilfe zur Selbsthilfe» в Закарпатській області, яка надає гуманітарну допомогу та підтримку для ВПО.
На засіданні також торкнулися ще одного актуального питання – механізму компенсації житла для ВПО, який наразі припинено. Обговорювали також можливості реабілітації для ВПО, які може надавати Закарпатський обласний осередок Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату.
Членам Координаційної ради представили й низку актуальних проєктів для внутрішньо переміщених осіб від БО БФ «Совине гніздо», що спрямовані на соціальну інтеграцію, надання послуг і підтримку, зокрема людей поважного віку. Також обговорили результати участі в Західноукраїнському форумі Рад ВПО, зокрема щодо співпраці між громадами та створення нових можливостей для переміщених осіб.