На засіданні виконкому затвердили План формування мережі закладів загальної середньої освіти Ужгорода

Опубліковано: Лютий 28, 2024

На засіданні виконкому затвердили План формування мережі закладів загальної середньої освіти Ужгорода

План формування мережі закладів загальної середньої освіти Ужгородської міської територіальної громади із внесенням на розгляд сесії міської ради підтримали сьогодні на черговому засіданні виконкому.

 

Як зазначалося, реформа повної загальної середньої освіти почалася ще у 2018 році з введенням у дію нового Закону України «Про освіту». Спочатку йшлося про зміни в початковій школі – концепція НУШ. Із 2022 року реформа торкнулась базової середньої освіти (5-9 класи): розпочалось впровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти.

 

Тож реформа старшої школи – створення мережі ліцеїв – це логічне продовження процесу, який запустили в Україні ще 6 років тому.

Відповідно до законодавства здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

      початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

      гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

      ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

 

Початкова школа може функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

 

Для започаткування та проведення освітньої діяльності комунального ліцею необхідно забезпечити відповідність такого закладу освіти вимогам, що визначені Законом, Положенням про ліцей та ліцензійними умовами.

 

Тому виникла потреба визначитися, які заклади освіти в Ужгороді зможуть функціонувати як ліцеї, а які необхідно реорганізувати у гімназії.

 

Тож проаналізували:

  • наявну мережу шкіл;
  • наповнюваність класів;
  • результати ЗНО/НМТ;
  • участь в олімпіадах, конкурсах;
  • кадровий склад;
  • матеріально-технічну базу.

За результатами проведеної роботи затверджено План формування мережі закладів загальної середньої освіти громади до 2027 року. В Ужгороді заплановано функціонування:

 

9 початкових шкіл;

 

10 гімназій;

 

10 ліцеїв академічного спрямування (на базі чинних ліцеїв № 3, 4, 5, імені В.С. Ґренджі-Донського, імені Дойко Габора, №15, «Імідж», «Лідер», ім. Т.Г.Шевченка, імені Августина Волошина)  та 1 мистецький (Ужгородський мистецький ліцей «Перспектива»).

 

Щодо початкових шкіл, то 6 вже функціонують (Ужгородська початкова школа №1, «Веселка», «Пролісок», «Престиж», «Первоцвіт», «Ялинка»),  3 заплановано створити за рахунок виділу від існуючих шкіл (початкова школа №6, 19, 20).

 

Гімназії не можуть мати у своїй структурі 10-12 класи, тому створення цього типу закладів тягне за собою припинення у 2025 році набору у 10 класи. Це стосується теперішніх ліцеїв № 7, 8, 9, 12, «Інтелект» та НВК «Гармонія».

 

Зараховувати учнів до старшої школи у 2024-му році будуть так, як і в минулі роки. Тобто, цьогорічні випускники 9-х класів можуть продовжити, за бажанням, навчання у цих закладах у 10, а згодом в 11 класі, а учні, які у 2024 році закінчують навчання у 8 класі, не зможуть цього зробити. Їм доведеться переходити на навчання  до інших закладів освіти, обравши ліцей, який надаватиме профільну освіту, і вибрати напрям, за яким вони хочуть навчатися відповідно до їхнього професійного самовизначення.

 

Мережа із загалом 11 ліцеїв в Ужгороді дозволить забезпечити здобуття повної загальної середньої освіти всіх, хто виявить бажання продовжити навчання у старшій профільній школі.

Усі гімназії матимуть у складі початкову школу та надаватимуть освітні послуги на рівні початкової (1-4 класи) і базової середньої освіти (5-9 класи).

 

До ліцеїв входитимуть гімназії (5-9 класи), а деякі, у яких неможливо відокремити початкову школу, ще і забезпечуватимуть здобуття початкової освіти.

 

Таким чином в Ужгороді функціонуватимуть 11 ліцеїв, із них 6 забезпечуватимуть здобуття базової (5-9 класи) і профільної (10-12 класи) освіти (ліцей імені В.С.Ґренджі-Донського, №15, «Імідж», «Лідер», ім.Т.Г.Шевченка, імені Августина Волошина), 4 – початкової (1-4 класи), базової (5-9 класи) і профільної (10-12 класи) освіти (ліцей № 3, ліцей №4, імені Дойко Габора та №5), 1 мистецький ліцей забезпечуватиме здобуття початкової і профільної мистецької освіти одночасно із здобуттям повної загальної середньої освіти на трьох рівнях (початкова, базова, профільна ).

 

Під час підготовки Плану формування мережі закладів загальної середньої освіти Ужгородської громади враховували багато факторів. До прикладу, ліцеї №12 та №15 розташовані поруч, території обслуговування цих закладів географічно є близькими і майже рівно віддалені від обох закладів. У ліцеї №12 створено кращі умови для здобуття початкової освіти. Учні ліцею №15 показують хороші результати на Всеукраїнських учнівських олімпіадах, конкурсах, ЗНО/НМТ.

 

Часто батьки випускників початкових шкіл «Пролісок», «Веселка» і «Престиж», які територіально наближені до ліцеїв №12 і №15, мають проблеми з улаштуванням дітей у 5 класи. Зваживши ці та інші аргументи, ліцей №12 реорганізують у гімназію, що дозволить збільшити набір у початкову школу. Ужгородський ліцей №15 залишиться у статусі ліцею, однак, щоб заклад відповідав вимогам законодавства, необхідні додаткові приміщення. Тому цьогоріч Ужгородський ліцей №15 не набиратиме 1-ші класи.

 

Повністю старша профільна школа має стартувати з 2027 року, коли до 10 класу підуть учні, які від першого класу вчаться за програмою НУШ.

Також затвердили Порядок встановлення меморіальних дощок і пам’ятних знаків в Ужгороді на честь загиблих захисників України затвердили сьогодні на черговому засіданні виконкому.

Це – спрощений документ, однак він визначає механізм встановлення, утримання та демонтажу меморіальних дощок. Порядок є обов’язковим до виконання об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, відомчої належності, а також фізичними особами при вирішенні питань організації, фінансування, проєктування, виготовлення і встановлення меморіальних дощок та пам’ятних знаків, за винятком таблиць на кладовищах.
Замовник встановлення меморіальної дошки або пам’ятного знаку – фізичні та/або юридичні особи, органи виконавчої влади, громадські об’єднання, установи, заклади, підприємства, політичні партії, творчі спілки, трудові колективи, органи самоорганізації населення, громадяни України тощо, які, згідно з рішенням виконавчого комітету, відповідають за фінансування проєктування, виготовлення й встановлення меморіальної дошки та/або пам’ятного знаку.
Важливо! За кошти бюджету Ужгородської міськради проєктування, виготовлення та встановлення меморіальних дощок і пам’ятних знаків може фінансуватися лише у випадках, коли замовником виступає виконавчий орган.
Підставою для встановлення меморіальної дошки або пам’ятного знаку є рішення виконкому, підготовлене управлінням у справах культури, молоді та спорту. Після набрання чинності цим Порядком меморіальні дошки і пам’ятні знаки, що встановлюватимуться з порушенням правил, визначених у Порядку, вважатимуться самовільно встановленими й підлягатимуть демонтажу.
Утримання в належному стані меморіальних дощок і пам’ятних знаків, відповідальність за їх збереження, санітарний, естетичний стан покладається на балансоутримувачів (власників) будівель, земельних ділянок, де розміщені меморіальні дошки або пам’ятні знаки, відповідно до Правил благоустрою міста Ужгорода.
Також підтримали рішення про зміну графіку роботи вуличного освітлення у місті через оскарження процедури закупівлі електричної енергії департаментом міської інфраструктури.
До укладення договору на постачання електричної енергії вуличне освітлення працюватиме:
увімкнення – із настанням астрономічних сутінків і до 24:00
вуличне освітлення не працюватиме із 24:00 до 05:30
повторне ввімкнення – з 05:30 до настання астрономічного світанку.
Вуличне освітлення у межах мостів на вул. Академіка Шпеника, ім. Томаша Масарика, на вул. Миколи Бобяка та пішохідному мості, а також прилеглих до них територій працюватиме в звичному