На зустрічі у міськраді з представником ООН Крістофером Бо обговорювали проблеми внутрішньо переміщених осіб

Опубліковано: Жовтень 13, 2021

На зустрічі у міськраді з представником ООН Крістофером Бо обговорювали проблеми внутрішньо переміщених осіб
Надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, забезпечення житлом тих, хто змушений був покинути домівку на окупованій території сходу України, обговорювали сьогодні в.о. Ужгородського міського голови, заступник міського голови Вадим Борець і старший радник із правових питань представництва Агентства ООН у справах біженців в Україні Крістофер Бо.
На зустрічі у міськраді Ужгорода були присутні також директорка департаменту соціальної політики Алла Келемец, заступниця начальниці управління міжнародного співробітництва та інновацій Вікторія Білас, начальниця управління відділу обліку, розподілу та приватизації майна Марія Папай, представники ГО «Закарпаття Донбас» Костянтин Блажевич та Анжела Бабкіна, представники міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат Neeka» Альберт Пірчак та Надія Замураєва.
Пан Крістофер розповів, що Управління Верховного комісара ООН у справах біженців постійно моніторить ситуацію із внутрішньо переміщеними особами в Україні, докладно цікавився, скільки людей переїхали в Ужгород та як вирішуються їхні питання.
Заступник міського голови Вадим Борець наголосив, що з областей Західної України Закарпаття займає другу, після Львова, позицію за кількістю переселенців, зокрема, в Ужгороді на обліку перебувають 1740 внутрішньо переміщених осіб.
Адресну допомогу на покриття витрат на проживання, зокрема на житлово-комунальні послуги, одержують 194 сім’ї. Загалом упродовж 2020 року з державного бюджету вони отримали понад 5 млн 112 тис. гривень, у цьому році вже 3 млн 879 тис. гривень. Із міського бюджету Ужгорода переселенцям надають матеріальну допомогу.
Звичайно, найгостріше питання – забезпечення житлом. Четверо захисників України – представників силових структур отримали з державного бюджету близько 5 млн гривень і придбали житло. Одна людина отримала близько 840 тис. гривень і зараз підшуковує помешкання. Ще 10 осіб, а також двоє з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на черзі щодо отримання компенсації.
Ужгородська міська рада прийняла програму забезпечення внутрішньо переміщених осіб тимчасовим житлом і згодом звернулися до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій про придбання у комунальну власність міста двох трикімнатних квартир для надання їх у користування внутрішньо переміщеним особам. Для цього рішенням сесії виділено понад 556 тис. гривень із бюджету міста і очікується, що до кінця року близько 1,3 млн. гривень мало б надійти із державного бюджету.
Голова ГО «Закарпаття-Донбас» Костянтин Блажевич розповів про їхню ініціативу переобладнати одну з недіючих котелень на житло для внутрішньо переміщених осіб. Міська рада охоче сприяє ініціативі, планує спільно з ГО «Закарпаття-Донбас» звернутися до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій щодо реалізації цього проєкту.
Анжела Бабкіна з ГО «Закарпаття-Донбас» поінформувала про інтеграцію внутрішньо переміщених осіб, відзначила, що Ужгород – перше місто в Україні, депутати якого свого часу звернулися до керівництва держави щодо змін у законодавстві, аби переселенці могли голосувати на виборах до місцевих органів влади.
Вадим Борець акцентував, що міська влада Ужгорода готова всіляко сприяти людям, які були змушені переїхати через жахи війни, сподівається, що держава знайде кошти для вирішення їхніх проблем, насамперед житлових.
Важливо разом, із залученням центральної і місцевої влади, міжнародних структур, бізнесу, благодійних організацій, вирішувати складні соціальні питання людей, які не зі своєї волі змушені починати життя з нуля на нових територіях – підсумували на сьогоднішній зустрічі в Ужгородській міській раді.