Народному артисту України Петру Матію – 80!

Опубліковано: Квітень 28, 2023

Народному артисту України Петру Матію – 80!

Народному артисту України Петру Матію – 80! Із ювілеєм видатного співака привітав і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, подякував за творчість, побажав здоров’я, родинного затишку, миру, натхнення і творчих звершень.

Разом із Заслуженим академічним Закарпатським народним хором, у складі якого виступає вже багато років, Петро Матій дарує слухачам дивовижну енергію народної пісні, а барви тембру видатного митця вже стали однією з культурних родзинок краю.  

Його репертуар – як оперні арії, так і романси й обробки народних пісень. Аплодували йому у концертних залах Угорщини, Румунії, Польщі, Словаччини, Чорногорії, Франції, Італії, Німеччини, Канади.

Петро Матій одним із перших серед закарпатських музикантів став лауреатом обласної мистецької премії імені Дезидерія Задора (1995), а наразі вже є чотирикратним лауреатом цієї відзнаки.

За 55 років творчої діяльності корифей незліченну кількість разів виходив перед публікою, підготував десятки оригінальних концертних і авторських програм, записав кілька компакт-дисків з творами у власному виконанні, розкривши у собі талант композитора-пісняра (член Національної ліги композиторів України з 1998 року), видав низку збірників пісень. А ще спробував свої сили в літературному жанрі, що вилилося в повість «Перевесла моєї долі» (2013) та низку поезій.

Золотого баритона Закарпаття сьогодні також вітали керівники області, колеги із Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

Ювіляр і сам підготував для гостей музичний подарунок – пісні про рідне село, «Два кольори», а також «Незгасима любов», яку присвятив дружині Маргариті.