Небезпека грибів: відділ  цивільного захисту населення Ужгородської міськради інформує

Травень 07, 2019

Гриби – це дарунок природи, але водночас вони є небезпечною їжею, що може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Серед основних причин отруєнь – вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби мають небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.                     

Щоб запобігти отруєнню грибами, слід дотримуватися таких правил:

1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях), особливо уникайте стихійних ринків.

2. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

3. Не збирайте гриби:

·         якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;

·         поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

·         невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; 

·         з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;

·         ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

·         "шампіньйони" та "печериці", у яких пластини нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

4. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.

5. Не куштуйте сирі гриби на смак.

6. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Якщо сумніваєтеся – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – також потрібно викидати. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

7. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

8. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

9. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік; тим самим позбудетеся гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

10. Не пригощайте в жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

11. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

12. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх кілька днів підряд,  також може статись отруєння.

13. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

У жодному разі не довіряйте таким помилковим твердженням:

·         "Усі їстівні гриби мають приємний смак ".

·         "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний ".

·         "Усі гриби в молодому віці їстівні.

·         "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

·         "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби ".

·         "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

·         "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

·         "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах ".

14. Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від їх виду, віку та стану здоров'я людини, кількості спожитих грибів. Біль та нападки нудоти повторюються кілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами

Потрібно викликати "Швидку медичну допомогу", одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; випити активоване вугілля (4-5 пігулок).

Після надання первинної допомоги слід випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновити тим самим водно-сольовий баланс; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. Також потрібно з'ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи.           

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику; займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Варто запам'ятати, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, без грибів можна прожити.