Нові заступники міського голови, новий склад виконкому Ужгородської міськради – серед рішень сьогоднішньої сесії  

Опубліковано: Липень 14, 2023

Нові заступники міського голови, новий склад виконкому Ужгородської міськради – серед рішень сьогоднішньої сесії   

Роботу чергової сесії Ужгородської міської ради розпочали сьогодні з вітання спортсменів.

Міський голова Богдан Андріїв нагородив грамотами за вагомий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в Ужгороді, високий професіоналізм, активну життєву позицію та пропаганду здорового способу життя спортсменів, вихованців ватерпольного клубу «Ужгород», срібних призерів чемпіонату України з водного поло серед юніорів 2007 р.н. та молодших:

Богдана Багрія, Артура Ігнатича, Станіслава Окловдія, Микиту Паскарюка, Артема Трофимлюка, Сергія Короля, Максима Гурзана, Остапа Гаєвого, Даніїла Соломіна, Дениса Ровжу, Арсена Петерварі, Івана Дороша, Івана Комчадалова, Іллю Чумака.

Відзначили також тренера-викладача з водного поло Володимира Гавриленка та президента Федерації водного поло Закарпаття Віктора Пушавера.

Далі депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. Так, проголосували за припинення повноважень заступника міського голови Артема Погорєлова та керуючого справами виконкому Ігоря Фартушка – у зв’язку з переведенням на інші посади, а також про припинення повноважень заступника міського голови Василя Гомоная із 31 серпня 2023 року – у зв’язку із звільненням за власним бажанням.

Підтримали проєкт рішення про розпуск виконавчого комітету міської ради. Також проголосували за затвердження кандидатур на посадах заступників міського голови та на посаді керуючого справами виконавчого комітету, а також утворення виконавчого комітету у новому складі.

На посаді заступників міського голови затвердили:

- Борця Вадима Олександровича;

- Дурана Івана Петровича;

- Завидняка Івана Івановича;

- Плавайка Євгена Васильовича.

Пинзеника Василя Васильовича затвердили на посаді керуючого справами виконкому.

Цим рішенням підтримали й утворення виконавчого комітету Ужгородської міської ради VІІІ скликання у новому складі в кількості 10 осіб:

- Андріїв Богдан Євстафійович - міський голова;

- Чорній Ігор Ігорович - секретар міської ради (за посадою);

- Борець Вадим Олександрович - заступник міського голови (за посадою);

- Завидняк Іван Іванович - заступник міського голови (за посадою);

- Дуран Іван Петрович - заступник міського голови (за посадою);

- Плавайко Євген Васильович - заступник міського голови (за посадою);

- Пинзеник Василь Васильович - керуючий справами виконавчого комітету міської ради (за посадою);

- Гуй Сергій Олексійович;

- Погорєлов Артем Вікторович;

- Прозор Наталія Євгенівна.

 

Внесли сьогодні депутати на сесії зміни до низки міських програм, зокрема:

- Програми розвитку та удосконалення цивільного захисту у м. Ужгород на 2020 – 2024 роки;

- Програми безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів у разі амбулаторного лікування пільгової категорії населення на 2021 – 2023 роки;

- Програми забезпечення мешканців м. Ужгород імплантами для надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2023 – 2026 роки;

- Програми медичного забезпечення ветеранів, інвалідів Другої світової війни та учасників бойових дій на 2023 – 2026 роки.

Депутати Ужгородської міської ради підтримали і звернення колег-депутатів із фракції «ВО «Батьківщина» до Президента України щодо скасування підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів та введення мораторію на підвищення цін/тарифів ЖКГ на термін дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його припинення.

Нагадаємо, Постановою Кабінету міністрів України від 30 травня 2023 р. № 544 з 1 червня 2023 року збільшено ціни на електричну енергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт год. Враховуючи, що в умовах воєнного стану в Україні темпи зростання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги суттєво випереджають темпи зростання реальних доходів переважної більшості громадян, а заборгованість за енергоносії вже перевищила вартість їх річного споживання, депутати вважають, що держава має вжити невідкладних дій для відновлення належного соціального захисту людей та запобігання підвищенню цін та тарифів ЖКГ.

Депутати Ужгородської міськради просять, зокрема, зупинити дію Постанови КМУ № 544 та ініціювати встановлення загальнодержавного мораторію на підвищення цін на електричну енергію для побутових споживачів і цін/тарифів на інші види житлово-комунальних послуг на термін дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його припинення.

Також депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо критичних наслідків для міського водоканалу внаслідок невстановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2023 рік

Як ідеться у зверненні, тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення востаннє переглядалися у грудні 2021 року на 2022 рік, внаслідок чого наразі склалася ситуація, коли фактичні витрати на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення вже не перекриваються чинним тарифом.

Відповідно до вимог законодавства України економічно обґрунтовані витрати собівартості надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення мають відшкодовуватися за рахунок тарифів. У підприємства немає інших джерел на покриття своїх витрат на реалізацію послуг, крім доходу від оплати послуг споживачами.

Збитки водоканалу Ужгорода із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за І квартал 2023 року складають - 11,3 млн грн. Прогнозний збиток за І півріччя 2023 р. складатиме 22,5 млн. грн.

29 червня 2023 року НКРКП ухвалила рішення щодо встановлення з 1 липня нових тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для 34 водоканалів на 2023 рік, зокрема для КП «Водоканал м. Ужгорода». Але 3 липня 2023 року це рішення скасували, його мають доопрацювати.

За відсутності рішення щодо встановлення економічно обґрунтованого тарифу для підприємств водопостачання, зазначається у проєкті підтриманого рішення, держава позбавляє можливості забезпечення належного фінансування підприємств галузі, що в свою чергу буде нести за собою критичні наслідки: неможливість закупівлі реагентів, що позначиться на якості води; також можливе введення графіків погодинної подачі води, що спричинить соціальну напругу, погіршиться стан розрахунків за воду; внаслідок відсутності матеріальних ресурсів зростуть борги за електроенергію, несвоєчасно виконуватимуться ремонтні роботи, що призведе до збільшення втрат води та зросте відтік кваліфікованих кадрів через неналежний рівень заробітної плати та не виконання колективних та галузевих угод оплати праці.

Враховуючи вищевикладене, Ужгородська міська рада звертається до Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо встановлення обґрунтованих тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення в межах компетенції.