Низку міських програм погодили на засіданні виконавчого комітету

Опубліковано: Серпень 02, 2023

Програму сприятливих умов розвитку молодих лідерів та підтримки громадської організації УАЛ в Ужгороді на 2023–2025 роки погодили сьогодні на черговому засіданні виконавчого комітету Ужгородської міськради. Документ ще розглянуть і на сесії Ужгородської міської ради.

Серед основних завдань Програми є створення умов для виховання й різнобічного розвитку молодих лідерів, насамперед:

— організація та проведення освітньо-виховних та культурно-мистецьких заходів: форумів, конференцій, семінарів, круглих столів, літніх шкіл, фестивалів, акцій, експозицій, флешмобів, скерованих на формування ціннісних орієнтирів, національної ідентичності та відповідального лідерства молоді;

— організація та проведення міжнародних заходів, зокрема з елементами культурної дипломатії, скерованих на покращення міжнародного іміджу України.

Програму надання соціальних послуг населенню м. Ужгород на 2024-2026 роки також погодили на засіданні виконкому міської ради. Метою Програми є розвиток системи соціальних послуг шляхом залучення на конкурсній основі недержавних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які відповідають критеріям діяльності субʼєктів, що надають соціальні послуги до надання соціальних послуг з використанням механізму соціального замовлення за рахунок коштів міського бюджету.

Напрями діяльності за Програмою:

— фінансова підтримка надавачів соціальних послуг шляхом надання їм компенсації за надані послуги;

— сприяння діяльності надавачам соціальних послуг;

— забезпечення потреб отримувачів соціальних послуг.

Програму розглянуть і на сесії міськради.

Погодили на засіданні виконкому і Програму посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа» на 2024 – 2026 роки. Метою Програми є надання матеріальної допомоги містянам, що опинилися в скрутному становищі, та інших виплат громадянам, які потребують соціальної підтримки. Документ ще внесуть на розгляд сесії міськради.

Основі напрями та заходи Програми:

— надання матеріальної допомоги малозабезпеченим, непрацездатним громадянам, багатодітним та неповним сімʼям, громадянам похилого віку, ветеранам війни та праці, особам з обмеженими фізичними можливостями, особам, які постраждали від пожежі, стихійного лиха чи підтоплень, іншим громадянам, які потребують лікування та/або соціальної підтримки;

— надання матеріальної допомоги важкохворим громадянам на лікування, протезування, придбання імплантатів, проведення оперативних втручань;

— надання матеріальної допомоги особам, яким виповнилося 100 і більше років;

— надання матеріальної допомоги особам, які здійснили поховання безробітного мешканця міста власним коштом.

Виконком підтримав і комплексну Програму відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2024-2026 роки з внесенням на розгляд сесії міськради. У 2015-2023 років в історичній частині міста проводили ремонти фасадів, покрівель та інженерних мереж та об’єктів благоустрою відповідно до затверджених Програм. Натомість, фінансування потребують значно більше об’єктів. У зв’язку з обмеженістю коштів наразі ще не проведені ремонтні роботи фасадів будинків на умовах дольової участі.

З метою вирішення проблемних питань та забезпечення фінансування визначених видів робіт щодо збереження та покращення стану об’єктів історико-архітектурної спадщини Ужгорода і розроблена міська цільова комплексна Програма відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2024-2026 роки.

Програму розвитку житлового фонду соціального призначення та житлових обʼєктів, які використовуються для забезпечення діяльності дитячих будинків сімейного типу в Ужгороді на 2024 – 2026 роки також погодили на засіданні.

Мета Програми:

— забезпечення конституційного права соціально незахищених верств населення міста Ужгород та сімей і осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, на отримання упорядкованого соціального житла;

— реалізація завдань і заходів, які забезпечать розвиток житлового фонду соціального призначення, дитячих будинків сімейного типу, їх ефективне функціонування та використання.

Проголосували і за Програму реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2024-2026 роки

Станом на зараз мережа вуличного освітлення міста охоплює 95% території, що є недостатнім. Саме тому Програма має вирішити такі питання:

— експлуатація великої кількості енергоємних та небезпечних світильників з газорозпорядними лампами, що містять ртуть;

— наявність світильників, що знаходяться в непрацездатному стані та експлуатаційний строк роботи яких закінчується;

— наявність вуличних світильників, які не відповідають сучасним вимогам і нормативам щодо якісного енергозберігаючого та нормативного освітлення;

— залежність роботи існуючих світильників від коливань напруги у розподільчих електромережах міста;

— освітлення архітектурних будинків і споруд, пам’яток, пам’ятників, малих архітектурних форм;

— належне освітлення внутрішньоквартальних територій міста.