Обережно, кліщі!

Опубліковано: Березень 20, 2019

Із настанням теплої пори року багато людей відпочивають у парках, лісах, на природі і зростає небезпека ураження кліщами. Як уберегтися, що робити, якщо «зловили» кліща і чим це загрожує – роз’яснення штабу цивільного захисту.

Коли кліщ може вкусити?

Найбільше ризиків зазнати укусу кліща – з ранньої весни до пізньої осені. Підхопити комаху можна у будь-яких зелених насадженнях.

Які хвороби переносять кліщі?

Укус кліща не є небезпечним для людини. Однак кліщі можуть бути інфіковані збудниками, які викликають захворювання у людини, коли потрапляють в її організм. Зокрема, комахи переносять збудників кліщового вірусного енцефаліту, кліщового бореліозу (хвороби Лайма) та ін. Для нашого регіону актуальні саме два перших захворювання. Чим довше кліщ присмоктаний до тіла людини, тим вищий ризик інфікування.

Кліщовий бореліоз має локальні симптоми, найчастіше – шкірні прояви. Наприклад, мігруюча еритема. Також може спостерігатися підвищена температура, артрит. Проте симптоми проявляються лише після інкубаційного періоду, що в середньому становить від 10 днів до місяця.

Як захиститися від можливого укусу?

 Якщо подорожуєте в ендемічні зони, то краще зробити щеплення проти вірусного енцефаліту.

 Аби не підхопити кліща під час відпочинку та прогулянок лісом, парком треба носити одяг, що добре прикриває максимум поверхні тіла та надягати капюшон.

 Вибирайте світлий одяг – на ньому найкраще видно комах.

 Можна використовувати хімічні засоби проти комах для обробки одягу та тіла. Зверніть увагу, що не всі засоби підходять для дітей.

 Після прогулянки обов’язково ретельно оглядати себе аби виявити кліща.

 Також після прогулянки важливо випрати весь одяг у гарячій воді.

Чи є вакцини проти таких захворювань?

На сьогодні проводять щеплення лише від вірусного кліщового енцефаліту, що захищає від небезпечного захворювання. Над ефективною вакциною проти бореліозу наразі працюють.

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Якщо при огляді тіла виявили кліща, треба терміново його видалити. Для цього не обов’язково шукати лікаря.

 Не панікуйте, швидко видаліть комаху.

 Ви можете використати пінцет або ж пальцями, попередньо їх продезинфікувавши.

Робіть це колоподібними рухами без ривків.

 У жодному разі не розчавлюйте комаху – це підвищує шанси інфікування.

 Не використовуйте олію та креми  – це лише підвищить ризик інфікування.

 Коли звертатися до лікаря?

Після видалення спостерігайте за місцем укусу кліща до місяця. Будь-які зміни, що з’являються, є приводом для обов’язкового звернення до свого лікаря по медичну допомогу. Він призначить лікування та дообстеження або скерує на консультацію до інфекціоніста.

Якщо ж є інформація, що у регіоні (районі) є випадки підтвердженого захворювання на бореліоз, то найкраще зразу після видалення кліща звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Це необхідно тому, що може постати питання екстреної профілактики (прийом антибактеріальних препаратів). Проведення такої профілактики найефективніше проводити до 3 діб із моменту виявлення кліща.

Якщо ж ви проживаєте в ендемічній зоні, де зафіксовані випадки інфекційного енцефаліту, варто звернутися до лікаря для введення імуноглобуліну.

Чи потрібно віддавати комаху до лабораторії?

Якщо коротко, то це недостатньо інформативно, адже дуже складно однозначно інтерпретувати отримані результати. Важливо, які частинки кліща залишаться, в якій формі він буде доставлений на аналізи. Не всі частинки кліща мають інфекційні спірохети. Якщо кліщ був присмоктаний до тіла більше 24 години, він уже встиг передати всі інфекційні збудники людині.