Олексій Химинець: “Наше місто має стати комфортним для ужгородців та цікавим і привабливим для туристів”

Опубліковано: Квітень 16, 2007

Цього разу в гостях нашої класичної газетної “трибуни” — депутат Ужгородської міської ради від фракції “Народна”, голова комісії з питань законності, правопорядку, регламенту та депутатської етики Олексій Химинець.

— Міським депутатом вас обрали вперше. Як пройшла адаптація в новому депутатському корпусі?

— Як показує досвід попередніх скликань, на адаптацію “молодого” депутата потрібно рік-півтора. Особисто я на це стільки часу не мав, тому що вже на другій сесії був обраний головою комісії з питань законності, правопорядку, регламенту та депутатської етики. На розкачку часу в мене було обмаль, але завдяки допомозі досвідчених товаришів-депутатів швидко увійшов у курс справ. За минулий депутатський рік наша комісія провела 26 засідань, на яких розглянуто понад 550 питань. Найскладніше було приймати рішення по тих, що стосуються проблем урегулювання стосунків між ужгородцями, і особливо сусідами. А найцікавіші питання торкаються розвитку Ужгорода в економічній та соціальній площинах. Слід підкреслити, що членами нашої комісії є поважні люди — Тібор Зомбор, заступник голови комісії; Володимир Симулик, секретар комісії; Павло Федака та Йосип Адам, члени комісії, — котрі мають великий життєвий досвід, високі інтелект та потенціал. Вони завжди відстоюють свої думки та ідеї з позицій патріотизму, дбаючи про рідне місто. Тому наші жваві дискусії з численних питань приводять лише до конструктивних рішень.

— Які завдання в міськраді ставлять перед собою “народники”?

— За перший рік депутатської діяльності наша фракція ініціювала та реалізувала багато проектів, про які вже неодноразово писала преса. Це будівництво дитячих майданчиків, ремонт Горянської ротонди, матеріальна допомога дітям-сиротам, ветеранам, пенсіонерам, одиноким громадянам… Щоб не повторюватися, зупинюся на тих проектах, на яких ще не зосереджувалася увага загалу.

Зазначу, що саме фракція “Народна” свого часу ініціювала звернення ужгородських депутатів до Кабінету Міністрів та НКРЕ стосовно справедливого формування цін на газопостачання для городян, що проживають у квартирах, обладнаних автономним опаленням. До слова, подібні звернення від депутатів Народної партії надійшли і з інших міст України. Рішення Кабінету Міністрів не забарилися: з 1 квітня ціни на газ було знижено.

Наша фракція також зініціювала й проведення громадських слухань, які стосуються найважливіших питань життєдіяльності міста: створення муніципальної міліції, затвердження правил благоустрою Ужгорода, розв’язання ситуації, що склалася навколо басейну “Спартак”, тощо. Завдяки цим слуханням ужгородці змогли активно долучитися до обговорення нагальних проблем, висловити свої думки. Депутатський корпус згодом усі їх враховує та приймає рішення. Наприклад, на останній сесії обговорювалося питання, яке висунула наша фракція на основі численних звернень громадян до депутата Роберта Левицького. Воно стосується створення на базі існуючих басейнів Ужгорода спеціалізованої ДЮСШ з водних видів спорту. Ми сподіваємося, що вже наступної сесії це питання знайде підтримку і в інших депутатів. Необхідно зазначити, що члени нашої фракції користуються повагою й авторитетом в ужгородців. Про це говорить та чимала кількість звернень громадян з різних районів міста (Доманинців, Горян, Радванки, центральної частини та інших), які надходять на їхню адресу. Жодне з цих звернень не залишається нерозглянутим.

У своїй діяльності фракція “Народна” Ужгородської міської ради завжди керується принципом: інтереси Ужгорода та ужгородців повинні бути покладені в основу діяльності всіх депутатів та мають переважати над вузькоспрямованими політичними інтересами окремих депутатських груп і фракцій. Завдяки виваженій та далекоглядній політиці міського голови Сергія Ратушняка, а також консолідованій позиції нашої фракції в міській раді вдалося досягти порозуміння між різними політичними силами та сконцентрувати діяльність депутатського корпусу на інтересах міста. Зрозуміло, що останні події в державі не можуть не вплинути на наш депутатський корпус, але зі свого боку ми спробуємо зробити все, аби в депутатській залі панували взаєморозуміння та повага, а зусилля депутатів були спрямовані не на політичні протистояння, а на вирішення нагальних економічних і соціальних проблем Ужгорода.

— Чи звертаються до вас ваші виборці, і з яких питань?

— Так, до мене часто звертаються виборці за допомогою або ж для розв’язання тих чи інших проблем. Основну кількість цих звернень ми розглядаємо на засіданні фракції та приймаємо відповідні рішення, певну частину з них вирішую самостійно. Приведу декілька прикладів. За зверненням громадян та за згодою міського голови і депутатського корпусу до соціально-економічного плану розвитку міста на 2007 рік було включено витрати на ремонт фасаду будинку по вул. Корзо, 9. У стадії досягнення згоди знаходиться питання ремонту покрівель та облаштування внутрішньоквартальної території багатоповерхових житлових будинків по вул. Керченській. Також розробляються проекти встановлення дитячих майданчиків, ремонту та благоустрою дворів по вулицях Добрянського й Острівній. Останні звернення надійшли буквально вчора. Перше — від студентів фізичного факультету УжНУ про надання фінансової допомоги для проведення Дня Архімеда, друге — від ветеранів для проведення заходів до Дня Перемоги. До цих груп громадян у нас особливе ставлення, тому згода про надання допомоги була дана безапеляційно.

— Які найближчі депутатські плани і які завдання ставите на перспективу?

— Основне наше бачення розвитку Ужгорода таке: місто має стати комфортним для ужгородців та цікавим і привабливим для туристів. Тільки в цьому випадку перші будуть мати достойну платню, а другі із задоволенням залишатимуть свої гроші в місті. У цьому напрямі розробляється ряд важливих проектів для майбутнього Ужгорода. Це і пошуки інвесторів для побудови сміттєпереробного та асфальтно-бетонного заводів, і генеральний ремонт-реставрація проспекту Свободи й центральної частини міста, побудова аквапарку, нових торгово-розважальних центрів європейського зразка, в яких буде цікаво провести час людям різного віку. Зрозуміло: їх реалізація потребуватиме певного часу, але ми впевнені, що результат буде позитивним і його відчують усі ужгородці.

Усе це та багато іншого знаходиться в стадії початку реалізації. Завдяки наполегливій праці міського голови, виконавчого комітету, за підтримки нашої фракції та інших депутатів, я впевнений, все вищезгадане буде втілене в життя.

• • •

Біографічна довідка

Химинець Олексій Васильович народився 1970 року в м. Ужгороді в сім’ї службовців. У 1987 році закінчив Ужгородську ЗОШ № 3 і тоді ж вступив на фізичний факультет УжДУ, який закінчив з відзнакою 1992 року. Під час навчання в університеті працював на кафедрі фізичних основ мікроелектроніки фізичного факультету на посаді лаборанта. З 1992-го по 1997-й — у ЗОШ № 4 вчителем фізики. У 1997 р. на Вченій спеціалізованій раді Київського національного університету захистив кандидатську дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата педагогічних наук. З 1999-го по 2005-й обирався головою ради Закарпатської обласної асоціації молодих науковців.

У 1999 році створив власну фірму “Людмила і Ко”, в якій працює директором. З 2007-го є членом наглядової ради Всеукраїнської годинникової асоціації.

Член Народної партії. Одружений, виховує двох дітей.