Опалювальний сезон закiнчився, а борги залишилися

Опубліковано: Квітень 16, 2007

Ключовим питанням четвергової прес-конференцiї першого заступника мiського голови Ужгорода Володимира Бобкова стало завершення опалювального сезону. Але попри це журналiсти зачепили чимало iнших нагальних проблем.

“Висiтимуть” борги — не буде гарячої води

Розпорядження мера Сергiя Ратушняка про завершення опалювального сезону в Ужгородi датоване 2 квiтня, але оплата нараховуватиметься виходячи з дати фактичного припинення теплопостачання, заспокоїв Володимир Олександрович мас-медiйникiв, стурбованих тим, що подекуди радiатори стали холодними вже в березнi. А причина дострокового вiдключення окремих котелень — велика заборгованiсть за блакитне паливо. Отож газовики просто прийшли й опломбували лiчильники. Загалом таких темпiв зростання заборгованостi, як зараз, не було нiколи: за сезон новоствореним “Уж-теплу” та “Енергетичним системам м. Ужгорода” населення “зависло” понад 9 млн. грн. Великою мiрою це спричинено навколотарифними iгрищами, влаштованими окремими полiтичними силами. Хтось там собi в Києвi бавиться в популiзм, а всю вiдповiдальнiсть за наслiдки перекладають на мiсцевi органи самоврядування. При цьому бюджетне законодавство не дозволяє радам погасити борги населення! Отож людям слiд розумiти: хто б що не обiцяв, за отриманi послуги вони розраховуватися мусять. I рано чи пiзно прийде час, коли за борги доведеться вiдповiдати власним майном, тому не варто залишати це на самоплив. У кого фiнансовi можливостi обмеженi, нагадує керiвництво мiста, обов’язково звертайтеся по субсидiї (як їх оформити — наша газета неодноразово писала).

Володимир Бобков пiдкреслив: усi котельнi наших теплопостачальних органiзацiй, за винятком 4-х, котрi обiгрiвають лiкарнi та деякi унiверситетськi гуртожитки, опломбованi “Закарпатгазом” за борги. Причому мiський бюджет не винен нi копiйки, в основному це недоплата населення. I поки належнi суми не надiйдуть на рахунки газовикiв — блакитне паливо не подадуть. А значить, ужгородцi можуть залишитися без централiзованого гарячого водопостачання. Ситуацiя така: мiсто готове подавати гарячу воду, але за умови сплати боргiв. Населення має усвідомлювати, що “Уж-Тепло” й “Енергетичнi системи Ужгорода” мусять чимось розраховуватися за газ, електрику, платити зарплату, податки тощо. Вони не можуть надавати безкоштовнi послуги.

I все ж, незважаючи на складну ситуацiю, тепловики спiльно з мiською владою й газовиками вирiшили: готуватися до наступного опалювального сезону будуть, правда, у межах можливостей ужгородського бюджету. В галузь теплопостачання мiсто чекає потужного iнвестора, але певнi кроки робитимуться вже зараз. Зокрема через тиждень знову розпочнеться iнвентаризацiя будинкiв — цього разу спiльно iз “закарпатгазiвцями”, — де понад 70% власникiв квартир встановили “автономки”. У таких багатоповерхiвках, а також там, де теплопостачання було очевидячки незадовiльним, знову дозволять встановлювати iндивiдуальне опалення.

Смiття стає менше

Протягом останнiх 2 мiсяцiв мiська влада посилено займається проблемою чистоти, i смiття явно поменшало. За три з половиною тижнi понад середньодобовi норми було вивезено 600 кубометрiв смiття: лiквiдовано стихiйнi смiтники, що з’явилися за зиму, вивезено обрiзане гiлля. Щоправда, Ужгороду потрiбно б ще 1000 контейнерiв для накопичення вiдходiв, але поки влада не поспiшає вкладати в це бюджетнi грошi, бо, знов-таки, є серйозна домовленiсть з iнвестором, котрий обiцяв забезпечити усе необхiдне. Якщо з його боку найближчим часом не буде нiяких крокiв, каже В. Бобков, упораємося власними силами.

Щодо прибирання вулиць теж помiтний прогрес. Центральну частину “пилососить” новопридбана технiка. Очищають Минайську, пр. Свободи, вул. Собранецьку, Толстого, пл. Дружби народiв, Коцюбинського, поступово беруться й до окраїнних вулиць. До речi, щоб збити пилюку, дороги вже почали поливати, а незабаром використовуватимуть на них i миючi засоби.

За словами Володимира Олександровича, ще цього мiсяця на вулицях Ужгорода мають з’явитися працiвники мунiципальної полiцiї у спецформi — штат уже набрано, йде його технiчне оснащення. Вони матимуть право штрафувати тих, хто забруднює мiсто. А поки що хочеться черговий раз попросити ужгородцiв: викидайте смiття у контейнери, а не за 100 м вiд них i не просто на вулицю. На жаль, поки що такi “картинки з життя” у нас не рiдкiсть. Особливо активно продукується смiття на базарах та стоянках таксi.

Дороги й свiтлофори

Ямковий ремонт дорiг зараз уже завершується, запевняє Володимир Бобков, залишилося впорядкувати всього кiлька вулиць. Проте деякi магiстралi мiська влада свiдомо не ремонтує: пiдписана домовленiсть про передачу на баланс Управлiння автомобiльних дорiг вул. Гагарiна, Минайської, Стародоманинської i Доманинської, Собранецької, а отже, їх можна буде утримувати в належному станi за державнi кошти. Крiм того, буде оголошено тендер на покриття вулиць Легоцького, Можайського, 8 Березня, Богомольця, Плеханова, де роботи вестимуться з нуля.

Тижнiв за пiвтора має завершитися й ремонт на вул. Жупанатськiй бiля “Червоної ружi”, котрий завдає чимало незручностей водiям. Цi роботи планували закiнчити в березнi, але ситуацiя виявилася набагато складнiшою, нiж очiкувалося.

Є проблеми в Ужгородi i зi свiтлофорами та дорожнiми знаками. Щодо перших Володимир Бобков констатував: все, що заплановано в мiському бюджетi на їхнє обслуговування, сплачено. Але свiтлофори i у нас, i загалом по областi обслуговує ДП “Ресурси-свiтлофор”, не пiдпорядковане мiськрадi, тому не гарантовано, що ужгородськi кошти пiдуть конкретно на нашi об’єкти. А стан дорожнiх знакiв нещодавно розглядали на засiданнi виконкому. Визначено обсяг робiт на 400 тис. грн., проте п. Бобкову здається, що це необґрунтовано багато. Знов-таки, виконавцi будуть не нашi, та мiськрада справно фiнансуватиме свою частку.

Iнша актуальна навеснi проблема — озеленення. “Агромiксу” ужгородська влада виставила завдання замiнити понад 1000 дерев, але виконуватиметься воно поступово, у мiру фiнансових можливостей, не таких уже й блискучих. Володимир Бобков каже, що комунальнiй сферi мiста треба б на пiврiччя для нормального функцiонування на 2—3 млн. грн. бiльше, нiж видiлено. I можливiсть отримати додатковi грошi була: цьогорiч Кабмiн уперше заклав у Держбюджет допомогу мiським громадам на вирiшення комунальних проблем. Ужгород мав отримати близько 9 млн. грн., фiнансування планувалося вже з березня. На жаль, у зв’язку з вiдомими полiтичними подiями в державi воно так i не розпочалося…