Пані Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза ознайомилася, як розбудована система протидії і запобігання гендерно зумовленому та домашньому насильству в Ужгороді

Опубліковано: Січень 10, 2023

Пані Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза ознайомилася, як розбудована система протидії і запобігання гендерно зумовленому та домашньому насильству в Ужгороді

Зокрема, як працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства.

Про це йшлося на зустрічі у Ужгородській міській раді, у якій узяли участь заступник Ужгородського міського голови Вадим Борець, старший аналітик відділу двосторонньої співпраці Посольства Канади в Україні Лукаш Лукашек, заступник Представника Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Павло Замостьян, проєктна спеціалістка UNFPA в Україні Ніна Ломпарт, польова спеціалістка з протидії гендерно зумовленому насильству UNFPA в Україні Олена Коханець, керівник міського Центру соціальних служб департаменту соціального захисту населення Ужгородської міськради Іван Фленько, представниці мобільних бригад UNFPA.

Вадим Борець розповів, що у 2020 році Ужгород подав заявку на участь у конкурсі нових партнерських міст проєкту Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні «Міста і громади, вільні від домашнього насильства». Наше місто потрапило до числа переможців, до слова, Ужгород фінансується у цьому проєкті Канадою. Саме з початком партнерства з Фондом ООН у галузі народонаселення можна говорити про розбудову цієї системи у нашому місті.

Проєкт дав дуже багато: наші фахівці, фахівчині відвідали і відвідують тематичні семінари, тренінги, де професійні тренери працюють над тим, аби та допомога, яку наші спеціалісти надають, була якісною та професійною. Із візитами побували у містах, де системи протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству працюють і розвиваються, зокрема в Києві, Одесі, Херсоні, Дніпрі, Харкові. Надзвичайно важливою є і технічна допомога на відкриття сервісів, зокрема Денного центру та кризової кімнати для постраждалих від гендерно зумовленого насильства чи насильства за ознакою статі.

Зрушення у цьому напрямі були дуже суттєві, одна війна внесла корективи. Нові українські реалії несуть з собою підвищені ризики збільшення гендерно зумовленого насильства, у групі ризику, безумовно, ВПО. Наразі статус внутрішньо переміщеної особи в Ужгороді мають близько 28 тисяч осіб, насправді ж цифра більша.

У квітні 2022-го розпочали роботу дві мобільні бригади, до яких входять психолог, соціальний працівник та водій, це стало великою підтримкою. Кожна мобільна бригада має авто, тож може оперативно виїжджати до постраждалих, щоб надати допомогу. Звернутися до фахівців можуть всі, хто зіштовхнувся із гендерно зумовленим, домашнім насильством, травмою або насильством пов'язаним з війною, зокрема, сексуальним.

Безоплатно та конфіденційно можна отримати психологічну, юридичну допомогу, за потреби мобільні бригади можуть допомоги переїхати від кривдника у безпечне місце.

Нині мобільні бригади тісно працюють з Ужгородським міським центром соціальних служб, із Денним центром та кризовою кімнатою, з поліцією та іншими ключовими службами цієї сфери. Надають допомогу не тільки в Ужгороді, а й у навколишніх територіальних громадах, загалом від початку роботи допомогли у 304 випадках домашнього та гендерно зумовленого насильства. Більшість постраждалих – 77% – місцеві мешканці, 23% — внутрішньо переміщені особи.

«Ми вдячні уряду Канади за те, що завдяки їхній фінансовій підтримці можемо комплексно надавати допомогу всім, хто цього потребує», – підкреслив Вадим Борець. Також заступник міського голови подякував пані Послу за допомогу та підтримку Канадою України – за прихисток українських біженців, за фінансову, гуманітарну допомогу нашій державі.

Нагадаємо, щоб отримати допомогу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги в Ужгороді, потрібно зателефонувати за номерами:

+380963129313

+380931677828

 

Розвиток систем запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству в Ужгороді відбувається за фінансової підтримки Уряду Канади у межах програми UNFPA з протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству.