«Першу книжку про Ужгород» міському голові Богдану Андріїву презентував професор Ален Панов

Опубліковано: Жовтень 05, 2021

«Першу книжку про Ужгород» міському голові Богдану Андріїву презентував професор Ален Панов

Нове видання – «Перша книжка про Ужгород» – міському голові Богдану Андріїву сьогодні презентував автор – професор-завідувач кафедри міжнародної політики Ужгородського національного університету Ален Панов.

«Перша книжка про Ужгород» – це переклад монографії про історію нашого міста Кароя Мейсароша, виданої в 1863 році, яку Ален Панов доповнив роз’ясненнями, резюме до кожного розділу, екскурсом в історію Угорщини та короткими поясненнями про людей, які згадуються в першоджерелі.

Ален Панов зазначає, що насамперед мав на меті донести більше відомостей про майже тисячолітній відрізок історії обласного центру Закарпаття – з 9 по 20 століття, відомості про який в нині доступних джерелах доволі скупі. Робота Мейсароша, яка опирається на дуже багато документів, також дозволяє підтвердити кілька важливих тез – про те, що Ужгород був у центральній Європі важливим адміністративним центром, осередком культури і духовності, шкільництва, ще у 1248 році отримав муніципальні права (зазвичай це називають Магдебурзьким правом).

Ален Панов планує також зробити переклад книги угорською мовою та англійською, бо видання англійською про історію Ужгорода наразі немає.

  Міський голова Богдан Андріїв підтримав  просвітницьку ідею проєкту –  провести серію семінарів-лекцій для вчителів-істориків міста, екскурсоводів, туризмознавців, а також працівників та депутатів Ужгородської міської ради.