Перший інклюзивний ігровий майданчик для дітей  з інвалідністю відкрили сьогодні в Ужгороді

Опубліковано: Вересень 01, 2024

Перший інклюзивний ігровий майданчик для дітей  з інвалідністю відкрили сьогодні в Ужгороді

Простір  запрацював у Боздоському парку. Малеча залюбки опановувала нові атракціони: гірки, карусель, гойдалки та інші розваги.

 

Інклюзивне середовище пристосоване для проведення інтерактивних ігор, розвивальних вправ, для підтримки психологічного стану, здоров’я, що зараз є вкрай важливим.

 

Фінансову підтримку для реалізації проєкту надали міжнародні організації – Агентство ООН у справах біженців UNHCR Ukraine  та представництво Карітас Чеської Республіки в Україні разом з Ужгородською міською радою. Проєкт реалізувала партнерська організація УВКБ ООН ГО «Неємія».

 

Автором ідеї облаштування безбар’єрного дитячого майданчика став благодійний фонд «Центр надії» з ініціативи Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб в Ужгороді, який виграв грант на конкурсі ідей «Створи свій Ужгород. Інтегрований, інклюзивний, безпечний». Це один із 7 проєктів від ініціативної  громадськості, що отримали кошти на реалізацію ідей за результатами ідеятону, організованого управлінням економічного розвитку міста за фінансової підтримки ПРООН в Україні та УВКБ ООН.

 

Міський голова Богдан Андріїв подякував міжнародним партнерам, громадським організаціям, усім, хто долучився до облаштування майданчика. «Створення безбар’єрного середовища, де діти зможуть зустрічатися, спілкуватися без будь-яких обмежень, є дуже важливим. Це перший інклюзивний майданчик в Ужгороді, але ми докладатимемо зусиль, щоб таких майданчиків у місті було більше», – зазначив  міський голова.

 

«Майданчик розроблений таким чином, щоб діткам з інвалідністю було зручно і безпечно гратись разом з усіма. Для цього тут облаштовані спеціальні гойдалки для дітей, що пересуваються на кріслах колісних та розвиваюче ігрове обладнання», – розповіла проєктна менеджерка Карітас Чеської Республіки в Україні Наталя Мацькова.

 

«Заохочувати і підтримувати ініціативи представників і представниць громадянського суспільства  є одним з пріоритетів УВКБ ООН. Водночас ми працюємо задля того, щоб сприяти забезпеченню безбар’єрності та доступності послуг у громадах. Тому, звісно, ми радо підтримали ініціативу Благодійного фонду «Центр надії», що пропонує рішення потреб не тільки місцевої громади, але й внутрішньо переміщених дітей та родин, які стали новими мешканцями Ужгорода», зазначила в.о. голови Ужгородського польового підрозділу УВКБ ООН Віра Шелест.

 

Надія Ревта, керівник благодійного фонду «Центр Надія», зазначає: «Ідея зародилася досить давно. Ми маємо досвід багаторічної праці із сім’ями, у яких виховуються діти з інвалідністю, тому розуміли, що вони не мають можливості відвідувати майданчики. Із відкриттям цього простору у Боздоському парку діти з інвалідністю будуть мати можливість не просто прогулятися тут, а й взяти участь у розвагах разом з іншими дітьми». Додає, що коли готували проєкт, то провели голосування серед батьків дітей з інвалідністю, і цю локацію обрали вони – через доступність та прохідність.

 

Майданчик передадуть на баланс КП «Парк культури і відпочинку «Боздоський», який буде доглядати та обслуговувати його.

 

Маленьким відвідувачам ГО «Неємія» та БО «СОС Дитячі містечка» підготували цікаву розважальну програму із аквагримом, мильними бульбашками, цукровою ватою та аніматорами. Регіональне представництво Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської провели майстер-клас ментального здоров'я. Активності організували й ТатоХаб, Dorcas Ukraine, ДСНС та інші партнери.