Персональна виставка «Ескізи життя» Емми Зайцевої стартувала напередодні у Львові

Опубліковано: Квітень 06, 2019

Персональна виставка «Ескізи життя» Емми Зайцевої стартувала напередодні у Львові

Учора, 5 квітня, на запрошення єдиної в Україні Галереї театральних художників (Галереї сценографії) у Львові відбулося відкриття персональної виставки ужгородської театральної художниці, заслуженої діячки мистецтв України, головної художниці Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Емми Зайцевої.
«Це перша така виїзна виставка за межами Закарпаття. Коли сюди їхали, було цікаво, як сприйме львівська публіка. Бо тут багато творчих людей, вишуканих у своїх смаках, тож їхнє враження – це показово», – ділиться Емма Зайцева. 
На виставці представили авторські творчі роботи різних років – ескізи костюмів, макети декорацій, театральні афіші, костюми й головні убори до вистав, поставлених на Закарпатті. Нагадаємо, торік улітку в ужгородському історико-культурному центрі «Совине гніздо» Емма Зайцева проводила персональну виставку, де, зокрема, представили три десятки театральних макетів. Частину з них тепер привезли до Львова, наприклад «Ретро» (до «Циганки Ази»), до «Назара Стодолі», є кілька експонатів, які ще не реалізовані на сцені – «Сільва» та «Різдвяна історія». 
На відкритті виставки у вітальному слові засновник Галереї сценографії, актор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса Олег Онещак зазначив, що творчий колектив галереї прагне об’єднати представників різних театрів, сприяти обміну досвідом і враженнями між митцями, а ця виставка – ще одна нагода для втілення такого задуму.
Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак привітав Емму Зайцеву з персональною виставкою і зазначив: «Хотів би подякувати колективу галереї, а також Львівській міській раді за підтримку в реалізації цікавих мистецьких проектів. Ця виставка є прикладом співпраці наших міст, митців Ужгорода та Львова. Радо запрошуємо всіх до обласного центру Закарпаття, де незабаром чудово цвістимуть сакури». Також Олександр Павлович подякував всьому колективу Закарпатського облмуздрамтеатру за спільну роботу, розповів про театральні фестивалі «Монологи над Ужем» та «Під цвітом сакури», запросив долучатися поціновувачів. 
Модерував зустріч заступник директора Закарпатського облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв Олег Зайцев. Привітав авторку й організатор міжнародного театрального фестивалю «Монологи над Ужем», голова редакційної ради газети «Неділя Закарпатські новини» Михайло Носа.
На відкриття виставки завітали і відомі львівські діячі театрального мистецтва, режисери, актори, драматурги, зокрема народна артистка України, артистка Львівського Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Таїсія Литвиненко, заслужений діяч мистецтв України, відповідальний секретар Львівського міжобласного відділення НСТД України Юрій Чеков, головна художниця Першого українського театру для дітей та юнацтва, заслужена художниця України Дарія Зав’ялова, театрознавець і драматург Галина Канарська, які привітали Емму Зайцеву з важливою у її творчому житті подією. Переглянути виставку прийшли і студенти кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка.
Виставка триватиме до 17 квітня за адресою: Львів, Галерея сценографії, вул. Городоцька, 36, проходить за підтримки Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України, Асоціації сценографів України, Ужгородської міської ради.