Підсумки виборчої кампанії обговорили з з представниками міжнародної місії ENEMO

Опубліковано: Листопад 24, 2020

Підсумки виборчої кампанії обговорили з з представниками міжнародної місії ENEMO

Підсумки виборчої кампанії, яким був день голосування в Ужгороді 22 листопада, сьогодні під час онлайн-зустрічі обговорили працівники Ужгородської міськради з представниками міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні ENEMO (Європейська мережа організацій з моніторингу виборів).

У зустрічі взяли участь керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Григорій Жирков, начальник відділу міжнародного співробітництва управління міжнародного співробітництва та інновацій Вікторія Білас, заступник начальника відділу документального та організаційного забезпечення Сергій Романюк та представники ENEMO – офіційні спостерігачі від Європейської мережі організацій з моніторингу виборів Да Сільва Феррейра Пауло Жорже та Марія Латковіч, асистент спостерігачів за виборами Ігор Кравченко.

Спостерігачі цікавилися, чи були якісь інциденти, порушення в день голосування, чи не було фактів використання адмінресурсу. Олена Макара розповіла, що громадянська мережа ОПОРА відзначала лише окремі факти на дільницях, які, втім, не вплинули на процес та результати волевиявлення ужгородців. Так, до прикладу, була спроба взяти участь у голосуванні без документів, посилаючись лише на мобільний додаток «Дія».

Запитували спостерігачі і про те, чи не було нарікань на списки виборців. Григорій Жирков зазначив, що ситуації, коли люди на дільниці в день голосування виявляють, що їх немає у списках виборців, трапляються на кожних виборах. Зараз, на голосуванні у 2-му турі в Ужгороді, теж було кілька звернень із цього приводу, проте кожному пояснили, чому так склалося і претензій до Держреєстру виборців у цих людей більше не було.

Відзначали: міська влада Ужгорода постійно нагадувала, щоб виборці завчасно, до дня голосування, перевірили себе у списках виборців. Для цього, а також вирішення інших питань, кращої поінформованості громадян, на офіційному сайті міськради було створено окремий підрозділ «Ужгородцям про вибори», з усією актуальною інформацією, переходами в один клік на необхідні офіційні ресурси.

Спостерігачі ENEMO повідомили, що їхня місія на Закарпатті завершується, подякували Ужгородській міській раді за дієву та конструктивну співпрацю.