Підтримка родин загиблих захисників, надання матеріальної допомоги ужгородцям на лікування, зміни до низки цільових програм – серед питань сьогоднішньої сесії міськради

Опубліковано: Грудень 12, 2023

Підтримка родин загиблих захисників, надання матеріальної допомоги ужгородцям на лікування, зміни до низки цільових програм – серед питань сьогоднішньої сесії міськради

Майже 2,6 мільйони гривень із бюджету Ужгорода виділять для виплати одноразової матеріальної допомоги та допомоги для вирішення соціально-побутових питань членам сімей загиблих/померлих Захисників України. Таке рішення одноголосно підтримали депутати сьогодні на сесії міської ради.

Таку підтримку міська рада здійснює згідно з Програмою підтримки сімей загиблих/померлих захисників України на 2023-2025 роки, розглянувши заяви громадян щодо надання матеріальних допомог, які надійшли до департаменту соціальної політики.

Також виділять із міського бюджету близько 500 тисяч гривень на матеріальну допомогу майже двом десяткам ужгородців. Депутати підтримали таке рішення у зв’язку зі складними матеріальними обставинами у містян та потребою значних коштів на лікування і реабілітацію.

Розпочали ж чергову сесію Ужгородської міської із розгляду звіту про виконання Програми економічного і соціального розвитку Ужгородської міської територіальної громади за січень-вересень 2023 року.

У документі, зокрема, проаналізовані результати основних показників економічного і соціального розвитку міста. відзначається, що ситуація у галузі промисловості є складною, через війну порушилися внутрішні і зовнішні торгові зв’язки. На території громади створено індустріальний парк «Ужгород», який включено до реєстру індустріальних (промислових) парків, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 року. Індустріальний парк «Ужгород» – це інфраструктурно облаштована інженерно-транспортна територія, у межах якої учасники індустріального парку здійснюють господарську діяльність у сфері переробної промисловості, науково-технічної діяльності та іншої діяльності.

Однією з важливих цілей залишився розвиток малого підприємництва. Надходження до міського бюджету з податку на доходи фізичних осіб за 9 місяців 2023 року становили 1 млрд 36,9 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяги надходжень цього податку зросли на 165,5 млн гривень.

Наразі в Ужгород релокувалися понад 189 підприємств, із них 104 – юридичні особи та 85 – фізичних осіб, які вже офіційно переєструвалися і здійснюють підприємницьку діяльність. Із загальної кількості релокованих підприємств у місті найбільшу частку займає ІТ-кластер, наступні позиції – діяльність у сфері надання послуг та оптово-роздрібна торгівля.

До бюджету Ужгородської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року зараховано 1 млрд 673,5 мільйони гривень, із них: податки, збори – 1 млрд 409,4 мільйони гривень, офіційні трансферти – 264,1 мільйони гривень. Найвагомішим джерелом надходжень до бюджету є податок на доходи фізичних осіб – 933 мільйони 400 тисяч гривень. До бюджету надійшло також 272 мільйони 100 тисяч гривень місцевих податків і зборів.

Видатки міського бюджету за 9 місяців 2023 року склали 1 млрд 607,7 мільйонів гривень.

Детально ознайомитися зі звітом можна на сайті Ужгородської міської ради.

Майже 2,6 мільйони гривень із бюджету Ужгорода виділять для виплати одноразової матеріальної допомоги та допомоги для вирішення соціально-побутових питань членам сімей загиблих/померлих Захисників України – рішення одноголосно підтримали депутати на сесії міської ради.

Таку підтримку міська рада здійснює згідно з Програмою підтримки сімей загиблих/померлих захисників України на 2023 – 2025 роки, розглянувши заяви громадян щодо надання матеріальних допомог, які надійшли до департаменту соціальної політики.

Також на сесії депутати підтримали зміни до низки міських цільових програм. Зокрема:

– до Програми фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток у місті Ужгород на 2020 – 2023 роки.

– до Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгород на 2023 – 2025 роки.

– до Програми охорони навколишнього природного середовища міста Ужгород на 2023 – 2025 роки.

– до комплексної Програми відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2021 – 2023 роки.

– до Програми капітального ремонту житлового фонду у м. Ужгород на 2023 – 2027 роки.

– до Програми благоустрою та розвитку комунальної інфраструктури міста Ужгород на 2023 – 2027 роки.

У зв’язку з цим проголосували за зміни до Програми економічного та соціального розвитку міста та до бюджету громади на 2023 рік.