Працівники Ужгородської міськради взяли участь в онлайн-обговоренні щодо відкритих даних

Опубліковано: Червень 01, 2020

Працівники Ужгородської міськради взяли участь в онлайн-обговоренні щодо відкритих даних

«Використання відкритих даних для розвитку громад» – в онлайн-обговоренні на таку тему, організованому Асоціацією відкритих міст України, днями взяли участь працівники різних структурних підрозділів Ужгородської міської ради.

Через платформу zoom тренерка національної мережі з відкритих даних та тренерка з питань взаємодії громади з владою Юлія Федорова розповіла, яка інформація має бути оприлюднена у форматі відкритих даних; для чого вона потрібна, яка з неї користь; хто і як може використовувати відкриті дані, які є сервіси, що їх обробляють і узагальнюють за темами. Що важливо враховувати в роботі з відкрити даними стосовно персональних даних громадян, особливості публічної інформації у формі відкритих даних, як працюють сервіси з відкритими даними про роботу депутатів – із усіх цих питань учасники зустрічі з багатьох міст по всій Україні обмінювалися досвідом, ставили запитання спікерці.

Юлія Федорова розповіла і про можливості, які надають сервіси обробки відкритих даних. Скажімо, через Електронний кабінет перевізника, ввівши номерний знак автобуса, який проводить міжміські перевезення, можна дізнатися, чи він має ліцензію на таку діяльність. Сервіс Чиста вода за відкритими даними Державного агентства водних ресурсів дає можливість дізнатися про якість води в основних річках України за 14 показниками якості, проби для визначення яких беруть на 435 пунктах спостереження. Багато інформації можна почерпнути з сервісу аудиту об’єктів нерухомості, регуляторної мапи України, платформи-агрегатора розрізнених відкритих даних щодо поводження з відходами, сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень та контролю контрагентів, сервісу YouControl, де крім інформації про компанії і фізичних осіб-підприємців нещодавно також додали блок про забезпечення для протидії коронавірусу засобами захисту, обладнанням, спеціалістами усіх лікарень і навіть прогнозування кількості захворілих у порівнянні з фактичними показниками.

Асоціація відкритих міст раніше вже організовувала подібні онлайн-зустрічі – на теми філософії енергоменеджменту, про переваги автоматизації в органах місцевого самоврядування та інші.