Представників ужгородських ОСББ навчали фінансовому плануванню, документообігу та звітності

Опубліковано: Січень 24, 2020

Представників ужгородських ОСББ навчали фінансовому плануванню, документообігу та звітності

Навчальний тренінг «Бухгалтерський облік в ОСББ» відбувся днями в Ужгородській міській раді у рамках реалізації проекту ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) . У тренінгу взяли участь бухгалтери та голови ОСББ, для яких ця тема актуальна та які хотіли отримати знання з фінансового планування, документообігу і звітності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Своїм практичним досвідом і знаннями ділилася бухгалтер ОСББ «Наш Дім – Ужгород» Ярослава Щерба. Відповідали на різні питання щодо діяльності і розвитку ОСББ координатор ПРООН із досягнення цілей сталого розвитку в Закарпатській області Любов Павлович та начальник відділу експлуатації житлового фонду та інженерних мереж департаменту міського господарства Ужгородської міськради Марина Куберка.

Марина Куберка, зокрема, повідомила, що на сьогодні в Ужгороді зареєстровано 403 ОСББ, які створено у 420 багатоквартирних будинках. За 2019 рік зареєстровано 33 нові об’єднання. До речі, за площею житлових будинків ОСББ до загальної житлової площі в місті Ужгород займає передові позиції в Україні.

У минулому році із бюджету міста було відшкодовано 46 ОСББ по 40% тіла кредиту за Програмою «Теплий дім» на впровадження енергозберігаючих заходів у будинках на загальну суму близько 3 млн грн. У 34 житлових будинках ОСББ проводився капітальний ремонт. На ці роботи із бюджету міста виділили близько 8 млн грн, що складає 83% коштів, які спрямували минулоріч в Ужгороді на капремонт житлових будинків. Зокрема, зроблено капремонти покрівель 19 житлових будинків ОСББ, водопровідно-каналізаційних мереж в 11 будинках, відремонтовано електрощитові та електромережі, проведено інші роботи. За Програмою виготовлення технічної документації було виготовлено 10 інвентарних справ на будинки ОСББ на суму 100 тис. грн.