Представники Ужгородської міської ради взяли участь у конференції, організованій Офісом Ради Європи в Україні щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб

Опубліковано: Березень 03, 2019

Представники Ужгородської міської ради взяли участь у конференції, організованій Офісом Ради Європи в Україні щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб

Україна входить до першої десятки держав за кількістю внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і це – наші громадяни, а не зовнішні мігранти, тому потрібно кардинально, на законодавчому рівні, вирішувати питання подолання наслідків вимушеної міграції в країні. Про це наголошувалося на конференції «Виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні: посилення інтеграції та засад демократії», організованій у Києві Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, в якій узяла участь керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря відзначив, що досі на законодавчому рівні не ліквідовано дискримінацію щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. А таких – близько 4% населення країни. За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгія Туки, з президентськими виборами, хоча лише завдяки постанові ЦВК, питання врегульовано, немає особливих проблем також із голосуванням за виборчими списками, проте є потенційне обмеження конституційних прав із обранням мажоритарників і найбільше – із голосуванням на місцевих виборах, які мають відбутися у 2020 році, оскільки за законом про місцеві вибори необхідно підтвердити свою належність до місцевої громади. Таку належність можна підтвердити не лише місцем проживання, а й підтвердженням місця роботи, обсягами сплачених податків тощо, проте чимало ВПО не працевлаштовані, а сплачені податки – своєрідний майновий ценз, від якого європейські країни відмовилися ще до Першої світової війни.

Більшість питань із можливостями голосування на виборах для ВПО можна було б вирішити, прийнявши законопроект №6240 (про внесення змін до деяких законів України щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), однак він уже 2 роки лежить у парламенті, погоджений усіма фракціями, проте, як зазначалося на конференції, навряд чи буде прийнятий нинішнім складом Верховної Ради. До речі, Ужгородська міська рада першою в Україні на сесії міськради прийняла звернення до Верховної Ради на підтримку цього законопроекту.

Проте на конференції відзначалося, що і цей законопроект може допомогти лише частково: потрібно приймати цілий пакет законів і підзаконних актів для вирішення проблем ВПО, конфлікту, який може виникати між політичними і соціальними правами цих людей. Один із аргументів, який використовують проти законодавчих змін – що вони можуть дати підстави для «виборчого туризму», «каруселей» у день голосування, які колись неодноразово використовували для фальсифікації волевиявлення.

За словами депутата кількох скликань парламенту Юрія Ключковського та заступника голови ЦВК Євгенія Радченка, необхідно радикально вирішувати питання з недолугими на сьогодні визначеннями понять місця проживання та його реєстрації. Адже є і проблема з тими, хто на підконтрольних територіях досяг 18 років, випускниками вишів, які мали тимчасове місце реєстрації в гуртожитках, а після завершення навчання ніде не зареєстровані тощо. Водночас, є дані, що близько половини зареєстрованих ВПО насправді є жителями непідконтрольних територій, вони лише регулярно перетинають контрольні пости, а внутрішньо переміщеними змушені були зареєструватися, щоб отримувати пенсію та соціальні виплати. Також є відомості, що на окупованих територіях залишилося чимало чоловіків, які доглядають за родинним майном, особи з інвалідністю.

Ще одна величезна проблема – внутрішні трудові мігранти, яких, за різними оцінками, близько 4 мільйонів – значно більше, у порівнянні з близько 1,5 мільйона ВПО.

На конференції член групи незалежних експертів Конгресу ради Європи Крістіна Біндер, голова ЦВК Грузії Тамар Жванія, член ЦВК Боснії та Герцеговини Ірена Хадзіябдіч поділилися досвідом Європи та своїх країн щодо вирішення питань голосування внутрішньо переміщених осіб. Один із пропонованих виходів – через застосування електронних сервісів, використання реєстрів відкритих даних із різними рівнями доступів – для особистого входу з персональними даними і з обмеженими можливостями – для політичних партій та широкого загалу.

Підсумовуючи роботу першого дня конференції, зосередженого насамперед на виборчих правах ВПО, в.о. голови Служби департаменту статутної діяльності та моніторингу виборів на місцевому та регіональному рівнях Секретаріату Конгресу Ради Європи Ренате Зігмунд наголосила, що виборче право – одне з основних прав людини. Відтак, наголошувалося, в Україні потрібно вже не перекидати «м’яч» між різними інституціями, а приймати комплексні законодавчі рішення щодо внутрішньо переміщених осіб.