Представники Ужгородської міськради взяли участь у форумі «Безпека населення в умовах війни, Співпраця ДСНС та громад»

Опубліковано: Квітень 30, 2024

Представники Ужгородської міськради взяли участь у форумі «Безпека населення в умовах війни, Співпраця ДСНС та громад»

Питання розбудови допоміжної системи реагування на надзвичайні ситуації стало основною темою форуму-експозиції «Безпека населення в умовах війни, Співпраця ДСНС та громад», який відбувся днями у Києві.

До участі долучилися голови територіальних громад, їхні заступники, старости, керівники та спеціалісти органів місцевого самоврядування з питань цивільного захисту, представники підрозділів місцевих пожежних команд та добровільних пожежних команд, фахівці Центрів безпеки в громадах, представники недержавних організацій, експерти з питань безпеки та представники рятувальних служб, загалом близько 900 учасників. Узяли участь у форумі і начальник управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Ужгородської міської ради Ярослав Глагола, начальник відділу цивільного захисту населення цього управління Володимир Кувик та головний спеціаліст Василь Лешко.

Йшлося про взаємодію територіальних громад з представниками ДСНС в умовах війни. Як зазначалося, зараз ДСНС України спільно з Всеукраїнською асоціацією ОТГ у партнерстві з командою ТОВ  Boosters Consulting Group задіяна в розробці та реалізації важливого проєкту – створення в громадах добровільних пожежних команд. Адже для органів місцевого самоврядування питання безпеки, особливо під час війни, є дуже актуальними, а утворення підрозділів добровільної та місцевої пожежної охорони є надзвичайно важливими.

У форумі також взяли участь представники українських підприємств із пропозицією товарів та послуг щодо вдосконалення та модернізації захисту об’єктів цивільної інфраструктури. Зокрема, представили зразки засобів індивідуального захисту, обладнання для розмінування, модернізовані  системи оповіщення та модульні швидкоспоруджувальні приміщення укриття населення під час обстрілів та бомбардувань. Ці розробки дають можливість облаштовувати швидкоспоруджуваними захисними модулями місця, де відсутні стаціонарні укриття.

Цікавими були пропозиції автоматизованої системи оповіщення населення, зокрема щодо можливості їх інтегруватися з наявними системами оповіщення, які вже діють на території міста.

Також під час форуму обговорили формування  культури безпечного життя серед дітей та молоді через реалізацію безпекових проєктів в освітньому середовищі. Один із шляхів створення безпечного освітнього середовища – проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи у закладах освіти в громадах, реалізація проєктів «класи безпеки», «мобільні класи безпеки» та розвиток руху юних пожежних-рятувальників.