Про те, як запобігають поширенню коронавірусу розповіли на брифінгу у Закарпатській обласній державній адміністрації

Опубліковано: Березень 24, 2020

Про те, як запобігають поширенню коронавірусу розповіли на брифінгу у Закарпатській обласній державній адміністрації

В.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко насамперед повідомив, що сьогодні вночі на Закарпаття доставили понад 5 000 швидких тестів, тести ПРЛ, які дають стовідсотковий результат, 280 костюмів для біозахисту, 2660 респіраторів. Усе це розподілять між медичними закладами, які прийматимуть пацієнтів із підозрою або хворих на COVID-19 і де розгорнули інфекційні відділення. Зокрема у Закарпатську обласну інфекційну лікарню, Закарпатську обласну клінічну лікарню, Центр легеневих хвороб (тубдиспансер), Ужгородську міську центральну клінічну лікарню та обласну дитячу лікарню в Мукачеві.

Також Олексій Гетманенко поінформував, що в області мобілізовано 187 млн грн на придбання найнеобхіднішого, сьогодні прийняли рішення придбати 7 ШВЛ (апаратів штучної вентиляції легень) і 5 пересувних рентген-апаратів, а також захисні засоби для медиків.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв нагадав, що місто долучилося до протиепідемічних карантинних заходів, які тривають в Україні, із минулої п’ятниці призупинено і роботу громадського транспорту. Працівників лікарень, амбулаторій, поліклінік, інших важливих для життєдіяльності міста служб та підприємств довозять на роботу та з роботи силами комунального транспорту.

Також Богдан Євстафійович поінформував, що кожного дня міська рада отримує списки ужгородців, які прибули з-за кордону. Наразі їх 253, з усіма працюють сімейні лікарі, наголошують на дотриманні самоізоляції, крім того, контролюють разом із поліцією, чи дотримуються умов самоізоляції.

За словами Богдана Андріїва, ЦНАП, реєстраційні служби, окремі структури Ужгородської міської ради переважно надають громадянам послуги у режимі онлайн, консультують дистанційно, але якщо питання життєво важливі, то громадяни можуть звертатися у Центр надання адмінпослуг, їх приймуть.

Щодо вчорашньої інформації про хвору із Мукачева, то головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк повідомив, що швидкий тест не підтвердив у неї захворювання на коронавірус. Жінка у задовільному стані, підвищеної температури не було ні вчора, ні сьогодні, у неї повторно забрані аналізи, відправлені в референс-лабораторію у Київ, результати очікують. Тому офіційно заявляти про те, що жінка захворіла на коронавірус, підстав поки немає.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавети Біров, чоловік мукачівки працює на каміоні, повернувся з-за кордону, самоізолювався. Жінка, яка з ним контактувала, також мала дотримуватися самоізоляції, але не зробила цього. Тому це вже питання радше до правоохоронних органів, а не до медиків.

Поки не запрацювала референс-лабораторія в Ужгороді, повідомила завідувачка відділу ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України Вікторія Тимчик, медики на місцях діють відповідно до алгоритмів МОЗу, тобто обов’язково відправляють аналізи у Київ. Для того, щоб лабораторію сертифікували, вона має зробити 5 позитивних і 10 негативних тестів для підтвердження якості роботи. Наразі працює тільки одна референс-лабораторія у столичному Центрі громадського здоров’я.

Міський голова Богдан Андріїв вкотре звернувся до ужгородців із проханням не виходити без потреби на вулицю, дотримуватися правил особистої гігієни, за можливості – підтримати літніх людей, бо щодо них ризиків найбільше. Ужгородська міська рада також надасть допомогу сім’ям, що опинилися у складних життєвих обставинах, людям похилого віку, особам з інвалідністю. За інформацією департаменту праці та соціального захисту населення, таких в Ужгороді наразі близько 500, за кілька днів їм передадуть продуктові набори.