Про заборону спалювання сухої рослинності, опалого листя та побутових відходів

Опубліковано: Квітень 01, 2021

Про заборону спалювання сухої рослинності, опалого листя та побутових відходів

Останніми роками спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. Незважаючи на численні перестороги, громадяни продовжують проводити такі «прибирання», тим самим отруюючи повітря десятками найрізноманітніших хімічних сполук, які накопичуються у організмі людей, провокуючи загострення як хронічних хвороб, так і виникнення нових (у тому числі й онкологічних) захворювань.

Спалювання залишків рослинності, сухої трави та сміття - заборонено Законом України. Дим від тліючого листя надзвичайно небезпечний і токсичний.

Випалювання рослинності та її залишків нерідко спричиняє пожежі на сусідніх земельних ділянках, лісових масивах, загороджувальних лісових полосах, що знаходяться поруч з ділянкою, де здійснюється таке випалювання, можуть виникнути некеровані надзвичайні ситуації, можуть бути пошкоджені лінії електропередач та інші об'єкти, в тому числі майно осіб.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн) і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів (850-1190 грн) доходів громадян. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

Ужгородська міська рада вкотре настійливо просить не спалювати суху траву, рослинні залишки та побутові відходи (сміття). Сухостій можна компостувати й згодом використовувати як природне добриво для підживлення дерев та кущів.