Про життя єврейської общини та важливість у такі складні для України часи берегти традиції Богдан Андріїв спілкувався із головним рабином Ужгорода та Закарпаття Менахемом Менделем Вільгельмом

Опубліковано: Грудень 12, 2022

Про життя єврейської общини та важливість у такі складні для України часи берегти традиції Богдан Андріїв спілкувався із головним рабином Ужгорода та Закарпаття Менахемом Менделем Вільгельмом

Міський голова Богдан Андріїв зустрівся напередодні із головним рабином Ужгорода та Закарпаття Менахемом Менделем Вільгельмом та його дружиною Рабаніт Сарою Вільгельм. Разом із начальницею управління у справах культури, молоді та спорту міськради Аллою Чернобук побували в обласному благодійному фонді «Євреї Закарпаття».

Поспілкувалися про життя єврейської общини та важливість у такі складні для України часи берегти традиції. Менахем Мендель Вільгельм розповів міському голові про діяльність організації, офіс якої знаходиться на вулиці Руській.  Тут, зокрема, розміщена синагога, єврейський дитячий садок, їдальня з кошерною їжею.

Ця синагога – єдина діюча синагога та громадський центр для ужгородської єврейської діаспори. Після Другої світової війни ця синагога стає єдиним єврейським молитовним домом, оскільки з приходом радянської влади ужгородська православна синагога – зараз це обласна філармонія – була ліквідована. Залишилася табличка, яка була на стіні колишньої синагоги, її зберігають на вулиці Руській.

Велику увагу у єврейській общині приділяють вихованню дітей та молоді. У дитячому садочку зараз 14 вихованців – від 1,8 року до 6 років, а взагалі можна залишати дітей від трьох місяців, якщо батьки вирішать працювати. Дітей навчають івриту, єврейських традицій, є заняття з математики, музики, шахів та ін. Англійську мову, до речі, викладає вчителька, яка очолювала єврейську школу у Донецьку і переїхала до Ужгорода у 2014 році.

18 грудня о 17:30 біля обласної філармонії запалюватимуть першу ханукальну свічку, на подію запрошують усіх містян. Свято дива та перемоги у війні між святістю і нечистотою – Хануку – відзначають на 25-й день єврейського місяця кіслев. Цього року його початок припадає саме на 18 грудня. Кожного вечора юдеї обов’язково запалюють свічку. Упродовж святкувань щодня їх кількість збільшується. Якщо в перший вечір на підвіконні горітиме лише одна свічка, то в останній – уже вісім.