Про життя ромської нацменшини в Ужгороді, питання соціалізації та інтеграційних процесів, освіти, медичного забезпечення йшлося на зустрічі у міській раді

Опубліковано: Квітень 04, 2023

Про життя ромської нацменшини в Ужгороді, питання соціалізації та інтеграційних процесів, освіти, медичного забезпечення йшлося на зустрічі у міській раді

Із консультанткою міжнародної організації War Child Holland (Німеччина) з питань маргіналізації Айлін Войт зустрілися міський голова Богдан Андріїв, секретар міськради Арсен Мелкумян, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Вікторія Тарахонич, її заступниця Вікторія Білас, голова ГО «Партнерське об’єднання «Ужгород – Дармштадт» та БФ «Центр гуманітарної допомоги «Совине гніздо» Вікторія Синьо, керівниця обласного благодійного фонду «Благо» Елеонора Кулчар. Мета візиту гості – вивчення ромського питання, шляхів допомоги дітям, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

Міський голова Богдан Андріїв наголосив, що влада, поміж численних завдань сьогодення, пов’язаних із війною, не забуває про потреби нацменшин, зазначив, що в Ужгороді діє ромська школа, забезпечено рівний доступ до медичних, освітніх послуг, представники ромської нацменшини є серед депутатів Ужгородської міськради, інших структур та організацій у місті. Додав, що з початком повномасштабного вторгнення російських окупантів серед внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток в Ужгороді, є також представники ромської нацменшини, зокрема з Харкова, їм також надається вся необхідна підтримка.

Айлін Войт розповіла, що займається вивченням життя ромів і в країнах Європи, зокрема і для того, щоб залучати допомогу. До прикладу, в Угорщині, де нещодавно була, спостерігала, що проблемою в сфері освіти залишається те, що діти-роми зазвичай старші за однокласників, часто відчувають себе некомфортно через різницю у віці зокрема.

Міський голова розповів, що в Ужгороді діє ромська школа, однак, попри це, багато дітей не відвідують заняття регулярно. А потреба в отриманні ними освіти – велика, адже це потім дасть змогу продовжувати навчання далі, знайти роботу, загалом мати більше можливостей.

Керівниця обласного благодійного фонду «Благо» Елеонора Кулчар підкреслила, що однією з причин цієї проблеми є традиція ранніх шлюбів або догляд за меншими братами і сестрами. Зазначила, що виховна робота з батьками та молоддю проводиться як школою, так і благодійними організаціями, однак це непростий процес.

Секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян наголосив, що депутати і міська влада роблять усе можливе, аби допомагати нацменшинам, також подякував за величезну допомогу німецькому народу всім українцям, які постраждали від війни, додав, що зараз питання з поселенням внутрішньо переміщених осіб частково вирішується шляхом облаштування житла для ВПО.

Про роботу центру гуманітарної допомоги «Совине гніздо» розповіла його очільниця Вікторія Синьо.

Під час зустрічі підсумували, що спільна робота з вирішення проблем нацменшин дасть хороші результати, гостю попросили поділитися власними дослідженнями та успішними кейсами, які вже діють за кордоном, щоб за можливості запозичити кращі практики і в Ужгороді.